Jarmark pořádá Zdravé město Třebíč a zaměří se především na produkty regionálních výrobců a pěstitelů. Produkty na jarmarku představí například biofarma Sasov, včelařská farma Kurtin nebo ekofarma Pospíšilovi. Od 15 hodin vystoupí také folklorní soubor Rozmarýnek pří Základní škole Benešova.

Čokoauto poukáže na problematiku fair trade neboli férového obchodování. Hlavním poselstvím tohoto způsobu obchodování je spravedlivé odměňování producentů z rozvojových zemí, které odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život.

Předskokanem jarmarku a čokoauta bude výstava, která potrvá až do 24. října. „Zítra bude v Třebíči od 17 hodin zahájena výstava Co skrývá něžná krása květin s podtitulem Funguje květinový business podle pravidel fair trade? Zároveň na toto téma promítneme dokument. Ve čtvrtek si budou moci návštěvníci tradičního jarmarku zakoupit produkty fair trade. Speciální čokoauto k nám putuje v rámci Čoko-Tůr přes celou Evropu. V České republice zavítá pouze do pěti měst a Třebíč bude poslední zastávkou," představila program akce koordinátorka Projektu Zdravé město Iveta Ondráčková.

Férové produkty na školách i v církvi

Téma fair trade je zatím pro většinu lidí neznámým pojmem. Osvětu se snaží přinášet města, školy nebo církev. „Někoho fair trade zaujme, někteří stále ještě nevědí, o co jde. Je to přirozené. Nechceme nikomu nic vnucovat. Fair trade není charita, ale způsob obchodu, kdy původním pěstitelům a výrobcům dáte možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek," objasnila Ondráčková.

Třebíčsko se může chlubit tím, že má zástupce ve všech třech kategoriích město Třebíč, třebíčská hotelová škola a budějovický Dům sv. Antonína. „Každým rokem se povědomí o fair trade mezi obyvateli Třebíče zvyšuje. Naším cílem je podat co nejobjektivnější informace, abychom si všichni uvědomili, že svým nákupem volíme a podporujeme konkrétní výrobce a producenty. Na prvním místě je volba českých kvalitních potravin a podpora našeho regionu. Propagace fair trade je důležitá u surovin, které jsou z tropického a subtropického pásma," poznamenala učitelka z hotelové školy Jitka Vejtasová.

Aby instituce mohla dostat nálepku fair trade, musí splnit pět podmínek. „K získání titulu jsme splnili podmínky jako upřednostňování fair trade produktů nebo povinnost informovat o fair trade ve vlastních prostorách, ale i širší veřejnost," vybrala některé z kritérií pracovnice Domu sv. Antonína Petra Tomášová.

Hotelová škola byla čtvrtou školou v republice podporující fair trade, Třebíč sedmým městem a Dům sv. Antonína mezi prvními pěti sbory.

ROBERT ŠVANDA