Základní škola v třebíčské ulici Kpt. Jaroše se chystá zavést novinku. Veškeré učivo základní školy kompletně převede do přehledné elektronické podoby. Žáci i jejich rodiče díky tomu budou moci kdykoli prostřednictvím počítače z pohodlí svého pokoje nahlížet do učební látky. K probíranému tématu se na dálku dostanou i žáci, kteří nejsou právě ve škole, například kvůli nemoci.


Webový portál s učební látkou ve školní počítačové síti nevznikne jen sám o sobě. Zároveň škola plánuje vybudovat Školní a webové informační centrum pro vzdělávání žáků. „Vznikne úpravou dvou sousedních učeben v pavilonu druhého stupně základní školy. Centrum bude vybaveno 17 žákovskými a třemi administrátorskými počítači, interaktivní tabulí s ozvučením a knihovnou s encyklopedickou a doplňkovou literaturou,“ vyjmenoval ředitel školy Karel Dolák.


Vedle učiva, které tvoří obsah školního vzdělávacího programu, budou v digitální podobě k dispozici i náměty na projekty, testy, témata seminárních prací a odkazy na literaturu.


Pomoc pro všechny


Přehledná forma elektronického zpracování jednotlivých vyučovacích předmětů může být velkým přínosem pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami nebo pro cizince s různou úrovní znalosti českého jazyka. „Systém umožní úpravu daného textu podle vlastních potřeb. Usnadní se spolupráce rodiny a školy,“ přemítá Dolák.


Tohle všechno bude škola moci vybudovat díky dotaci z grantu na zvyšování kvality vzdělávání v kraji Vysočina. ZŠ Kpt. Jaroše na své webové centrum získala bezmála tři miliony korun. Pracovat na něm začne v dubnu.


Připravuje se interaktivní výuka


Zmíněná základní škola není jediná, které se podařilo uspět. Ze stejného grantu půjde do celkem pěti třebíčských škol úhrnem 18 milionů korun.
Na přípravu nových forem výuky získala pět milionů korun i třebíčská Západomoravská vysoká škola. Na projektu bude škola pracovat od poloviny února do roku 2011. Studenti a pedagogové ze tří středních škol budou poté moci využívat moderní metody, počítače a software pro interaktivní výuku.
„Komunikace mezi pedagogem a žáky bude interaktivní. Studenti budou vybavení notebooky, ve školách budou wi-fi sítě,“ popsal rektor školy Pavel Doležal.


Projekt vysoká škola připravuje pro třebíčské gymnázium, SPŠ stavební v Jihlavě a Gymnázium v Pacově.


Miliony školám


Nejvyšší grant, pět milionů a šest set tisíc korun, získala Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa a Jazyková škola Třebíč. Její projekt se jmenuje Moderní a otevřená škola. Šest set tisíc korun zůstalo pro Hotelovou školu Třebíč, tři miliony a sedm set tisíc korun putuje do Základní a mateřské školy Na Kopcích. I tam počítají s rozvojem počítačové výuky, mimo jiné z peněz zaplatí i anglicky hovořícího učitele.