Tak by mohlo znít jedno z absurdně-úsměvných pravidel, kterým jako by se řídilo jednání třebíčského městského zastupitelstva. Ve čtvrtek večer se rozhodovalo o pokutě pro realitní kancelář Lima Real. A věc se natolik zašmodrchala, že zastupitelé nakonec nevěděli, zda mohou pokutu po Limě vymáhat a které jejich rozhodnutí vůbec platí.


Scénář byl následující: Zastupitelstvo mělo zrušit usnesení městské rady, která pokutu schválila. To se ale nestalo. Logicky by tedy mělo platit, že pokutu Lima zaplatit musí. Jenže: Usnesení rady již předtím pozastavil starosta, tudíž rozhodnutí o pokutě platí, ale je pozastavené.


Kdo si až dosud myslel, že by se přece jen mohl v tématu jakžtakž orientovat, po další diskusi už musel být mimo. „Je usnesení vykonavatelné? Může město smluvní pokutu vyúčtovat? Usuzuji, že nikoli, protože pořád platí pozastvení,“ zamýšlel se Pavel Janata (KDU-ČSL). A komplikacím nebyl konec. Starosta Ivo Uher (ODS) prosazoval, že je nutné dále hlasovat o zamítnutí jeho návrhu na zrušení rozhodnutí rady. To opozice odmítala připustit. „Dostaneme se do pasti zmatečných rozhodnutí,“ bránil se Pavel Heřman (HZNR).


Další hlasování doporučila právnička radnice Marie Rohovská. „Doporučuji hlasovat o posunutí jednání. Rozhodnutí rady zůstává nadále platným, ale pozastaveným,“ řekla.


O pokutě pro realitní kancelář se zastupitelé handrkovali nejméně hodinu a půl. Poté opět hlasovali. Schválili si přerušit jednání s tím, že chtějí na příští zasedání předložit odborné právní stanovisko.

Více si o celé kauze přečtěte zde a v sbobotním vydání Třebíčského Deníku.