„Vždy se najde několik nadšenců, kteří se o slepice starají. Většinou se jedná o rodiny, které od obce získají pozemek, na který umístí kurník. V péči o slepice se rodiny střídají třeba každý den, přičemž rodina, která má ten den službu, si vezme vajíčka,“ popsala starostka Lenka Hůlková princip komunitního kurníku.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: Deník

Starostka by kromě toho chtěla zřídit i obecní včelín. Ten by byl navíc stylový, s možností přespání přímo uvnitř. „Člověk, který tam spí, vidí za sklem, jak včely žijí. Je to opravdu zajímavé. Dá se říct, že v poslední době i módní,“ podotkla Hůlková s tím, že v případě zřízení včelína je ale jeden problém. „V obci není žádný včelař, který by se o včely staral,“ posteskla si starostka.

Bouře nad Českem. Ilustrační foto.
Na Vysočinu se znovu přivalí velmi silné bouřky, hrozí lokální povodně

Chov obecních zvířat není na vesnici až tak ojedinělý. Jiná situace panuje ve městech, kde je podobných případů poskrovnu. Přesto se ale najdou i výjimky. Jednou z nich je například radnice v brněnské Líšni, pod kterou spadá šestadvacet tisíc obyvatel.

Chovatelem slepic je starosta brněnské Líšně Břetislav Štefan. Foto: Břetislav Štefan
Kdákání na radnici v brněnské Líšni: starosta chová v atriu slepice

Přímo v atriu líšeňského městského úřadu žijí slepice. Chová je tam starosta městské části Břetislav Štefan. „Před sedmi lety jsme ze zanedbaného prostoru udělali suchou zahradu se štěrkem, ale pořád mi to přišlo prázdné, tak jsem sem dal čtyři slepice. Jsem rád, že mi to rada schválila,“ řekl Deníku Rovnost Štefan, který tak chce dětem i dospělým přiblížit venkov.