Kdo je konzervativní či není šikovný na práci s chytrým telefonem a vydá se hodit mince do automatu, tomu přístroj nevydá lístek bez znalosti čísla stání. „Vedle platebního automatu stojí informační cedule, kde řidiči najdou plánek parkoviště a také obrazovku, na které je zobrazeno posledních deset obsazených parkovacích míst. Pokud si řidič číslo stání, na kterém zaparkoval, nezapamatoval, může mu tato informace přijít vhod,“ informuje radnice ve své zprávě.

Mluvčí Irini Martakidisová uvedla, že se chystá výroba tabulek, které mají řidiče včas upozornit, aby si všimli svého čísla parkovacího stání. Aby potom neběželi zbytečně dvakrát k automatu. Kdo už u přístroje stojí, číslo v hlavě nemá a podle plánku se nezorientuje, tomu vypadnou zpátky peníze a může si udělat repete.

Lidé tápou

V pátek dopoledne pomáhala lidem s placením brigádnice. U automatu se tvořily fronty. Displej sice navádí, jaké kroky má člověk udělat, ale i tak lidé tápali. Placení parkovného zkrátka není „komfortní“. Jeden pán z vesnice vybíhal zpět ověřovat číslo parkovacího stání, aniž by se zkoušel u automatu orientovat na plánku parkoviště. Pak bylo patrné, že bez pomoci ochotné slečny by byl úplně ztracený. Další řidič rovnou řekl: „Je to úplná blbost. Jen to zdržuje a dělají se fronty.“ Přijeli taky Vackovi od Berouna, vnuk s babičkou. Zařadili se do zástupu těch, kteří si nevěděli rady. Brigádnice lidem nabízela informační letáček o aplikaci. Někteří si ho brali. Jiní rovnou říkali, že s aplikacemi umějí, další v telefonu v tuto chvíli ale nechtějí.

Aplikace s problémy?

Při využití aplikace v mobilním telefonu má být možné po vyčerpání parkovacího času zaplatit na dálku. „Řidičům, kteří měli předplaceno na omezenou dobu a nemohou si ji dojít na parkoviště prodloužit, tak odpadne starost a budou moci platit přímo v aplikaci a prodloužit si tak dobu parkování,“ vysvětluje se ve zprávě z městského úřadu.

Aplikaci Spinpark je možné si stáhnout v Google Play pro Android a v App Store pro iOS.

Ilustrační foto.
Dobroty, jaké v supermarketu nemají. Farmářské trhy se v Náměšti ujaly

Zatím spíš podivnou zkušenost má pan František z Třebíče. Stáhl si aplikaci a vyzkoušel. Jednak ho prý neupozornila, když vyčerpal limit parkování. Dále při opakované platbě podle svých slov musel znovu zadávat číslo karty. „Jako bych parkoval ještě jednou, ne na prodlouženou dobu. Pět minut jsem zadával nová data,“ poznamenal.

I kontrola pro strážníky. A co v zimě?

Starosta Pavel Pacal uvedl, že jde o zkušební provoz, který se ladí. Radnice sbírá podněty a zkušenosti, aby je konzultovala s vývojářem aplikace. Zpětná vazba je podle něj důležitá. "Zadávané číslo parkovacího místa musí být jasné i pro kontrolu. Je to také informace směrem k městské policii, že je toto místo skutečně zaplaceno. V momentě, kdy tam člověk pojede podruhé, už to bude znát,“ je starosta přesvědčený.

A jak to bude v zimě, až nasněží? „Domlouvali jsme se s firmou, která má parkoviště na starosti, že je bude při sněžení neustále udržovat,“ vysvětlila mluvčí radnice Martakidisová.

Pro majitele předplacených parkovacích karet se režim nemění. Stačí, aby kartu vystavili za oknem auta. Parkoviště má 117 míst.

Soška sv. Floriana, patrona hasičů, pro novou zbrojnici ve Starči.
Hasiči ve Starči mají novou zbrojnici. Podívejte se