„Relativní nemocnost je v těchto dnech na Třebíčsku 1868 na sto tisíc obyvatel. Hranice epidemie je až na dvou tisících,“ informovala doktorka Hana Pavlasová z třebíčské pobočky Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.

O proti minulému týdnu jde o nárůst o necelá tři procenta.

Hranice epidemie je pouze jakousi výstrahou. „Při překročení této hranice informujeme některá zařízení a dáváme doporučení k jejich dočasnému zavření nebo třeba omezení návštěv v nemocnicích,“ dodala doktorka Pavlasová.

V uplynulém týdnu museli na Třebíčsku kvůli vysoké nemocnosti dočasně uzavřít školy v Lesonicích a Šebkovicích. O žádných dalších zatím nemají pracovníci krajské hygieny ani úředníci ve třech největších městech regionu zprávy.

Nechystá se zatím ani omezení návštěv v Třebíčské nemocnici. „Protože se nemocnost drží pod hranicí epidemie, zatím jsme k tomuto opatření nesáhli. Pokud by však tato potřeba nastala, jsme na ni připraveni,“ řekl ředitel nemocnice Leoš Dostál.

Tuto mez v kraji Vysočina překonali zatím pouze na Havlíčkobrodsku, kde je relativní nemocnost 2249. Jen těsně pod ní se s 1986 případy nachází Žďársko.