„Dle sdělení Krajské hygienické stanice je za čtvrtý kalendářní týden tohoto roku hlášeno v okrese Třebíč celkem 1 520 nemocných akutní respirační infekcí na sto tisíc obyvatel. Ředitel Nemocnice Třebíč Leoš Dostál rozhodl proto o zákazu návštěv, který platí od neděle 27. ledna do odvolání pro všechna lůžková oddělení," informovala mluvčí nemocnice Simona Kafoňková.

V nejnutnějších případech může umožnit kontakt s hospitalizovanými pacienty příslušný lékař oddělení. „Tímto opatřením chráníme zejména hospitalizované pacienty před nákazou a možnými zdravotními komplikacemi," dodala Kafoňková.

Na celé Vysočině je nárůst nemocných ještě vyšší. Za poslední týden o více než 14 procent. Na Havlíčkobrodsku a na Žďársku počet nemocných překročil práh epidemie.

Mezi nemocnými přibývá lidí s typickou chřipkou. „Máme nárůst na osmapadesát procent," uvedla Radka Štěpánková z krajské hygienické stanice. Hygienici v kraji nyní evidují deset případů závažného onemocnění chřipkou A/H1N1, jeden z nich skončil tragicky. Starší žena zemřela v neděli v Novém Městě na Moravě.

Uzavřených zařízení jsou v kraji již dvě desítky, jejich seznam se nyní nejvíc rozšiřuje na Žďársku. Mateřské školy zůstanou do příštího úterý prázdné v Horní Vsi na Pelhřimovsku a v Pohledu na Havlíčkobrodsku. Až do odvolání je také uzavřena školka v Hartvíkovicích na Třebíčsku.