Nárůst oproti minulému týdnu však nebyl tak velký, aby kvůli němu třebíčská nemocnice vyhlásila zákaz návštěv. „Očekávaný významný vzestup se nekonal. Proto po vyhodnocení situace, kdy nárůst oproti druhému lednovému týdnu činí pouze 1,9 procenta, bylo rozhodnuto, že návštěvy v Nemocnici Třebíč v současné době neomezíme," vysvětlil ředitel nemocnice Leoš Dostál. Přesto vedení nemocnice prosí lidi o ohleduplnost. „Žádáme návštěvníky nemocnice, aby byli více ohleduplní ke svým blízkým a os- tatním hospitalizovaným pacientům. Pokud sami trpíte nějakou formou respiračního onemocnění, zvažte, prosím, zda je návštěva nutná a neodkladná," dodal Dostál.

Podle Aleny Dvořákové z krajské hygieny lze předpokládat, že chřipkových onemocnění bude na Vysočině v příštím týdnu dále přibývat. „Hranici epidemie už chřipková onemocnění překonala v Jihočeském a Jihomoravském kraji, tedy v sousedních regionech," řekla Dvořáková.

Nejvíc nemocných je zatím u dětí do pěti let a ve věkové skupině 15 až 24 let.

Zavírají se školky a jinde i nemocnice

Na Třebíčsku byly v uplynulém týdnu zavřeny dvě mateřské školy kvůli vysoké nemocnosti dětí. Šlo o školky v Kralicích nad Oslavou a Hartvíkovicích.

Uzavírají se také nemocnice v okolí. Návštěvy zakázali již v Jihlavě, Havlíčkově Brodě či ve Znojmě. Nově také v pelhřimovské nemocnici a od dnešního dne i na odděleních ARO a JIP nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Nemocnost v kraji poklesla pouze na Havlíčkobrodsku, kde se dostala pod hranici epidemie. I tak jde stále o region s největší nemocností na Vysočině.

Hygienici v kraji evidují osm případů závažného onemocnění chřipkou H1N1. Žádný z nich zatím neskončil úmrtím.