V rámci Okresní soutěžní výstavy holubů nebyla nouze o neobvyklá plemena. „Mezi rarity určitě patří italští racci, kudrnáči nebo hesenští voláči," vyjmenoval předseda Základní organizace Českého svazu chovatelů Budišov Josef Dobrovolný. „Vystavují tady chovatelé z našeho okresu, ale i ze Znojemska, Dačicka a Žďárska," doplnil.

Mezi holuby zvítězila pětice kudrnáčů, kteří se vyznačují zvláštní strukturou peří. Na křídlech je zkadeřené až do uzavřených prstenců. „V třebíčském okrese je chovám jako jediný. Když jsem s nimi před 25 lety začínal, bylo nás v celé republice čtrnáct," řekl za své vítěze Miroslav Novotný ze Smrku.

„Kudrnáči jsou spíše pro zkušenější chovatele, kteří si dokáží vybrat, jaké mladé holuby je vhodné použít v dalším chovu. V podstatě není výstava, ze které bych si za ně neodnesl nějakou cenu, nijak na tom ale nebazíruji," poznamenal Novotný u další dvojice získaných pohárů.

Sami holubáři prý dávají přednost právě podzimním či zimním výstavám. „Je po chovné sezóně a holubi jsou plně přepeřeni. Mají tak nové peří," upřesnil Dobrovolný.

Také mezi plemeny králíků upozornil na výjimečnosti. „Byly tu zastoupeny snad všechny typy, od největších po ty zakrslé. Kalifornští králíci váží čtyři až pět kilo, naopak hmotnost třeba ruských černých může být pouze 90 deka," upozornil Dobrovolný.

KAMIL ČERNÝ