Houbám v minulých dnech pomohl déšť i kratší dny. „Situace se lepší, ale je zdaleka za průměrem, který je pro začátek září," řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Zlepšení potvrzuje i Zdeněk Becha. „Čtrnáct dní zpátky byl les plný bedel. Hned zmizely. A pak se houby objevily až nyní o víkendu," sdělil Becha. Z lesa si v pátek a v sobotu donesl praváky. „Byla velká smaženice a ještě jsem nachystal něco dceři do mrazáku," těšilo houbaře.

Přesto sám také dodává, že podmínky v lese ještě nejsou ani zdaleka ideální. „V pondělí jsem tam byl zase a jen se za mnou prášilo. Stále je v lese velké sucho," doplnil Becha.

Zásoby z loňska

Naštěstí má doma ještě trochu zásob z loňského veleúspěšného roku, kdy nosil plné koše hub z lesa úplně každý. „S loňskou sezonou se to vůbec nedá srovnat. Ta byla úžasná pro všechny. I pro ty, kteří vůbec nevědí, kde houby rostou," zavzpomínal Zdeněk Becha. Sám prý houby sbírá nejraději hned ze začátku houbařské sezony v červnu či na konci května, než začne být v lesích hodně lidí. V té době pár hub ještě našel, ale pak přišlo sucho a z lesa se vracel s prázdnou. „Vzal jsem si vždy igelitovou tašku do kapsy, protože vracet se s prázdným košíkem je smutné," posteskl si.

Přesto to i v těchto neutěšených dnech zkoušel. „My jezdíme hodně na kolech a mám místa, kde když nejsou, tak nemá cenu běhat jinde po lese," ví zkušený houbař.

Svá místa má v lesích nedaleko Šebkovic ve směru na Lesonice. I přes pokračující sucho v lesním porostu doufá, že se houbařská sezona letos ještě rozjede. „Chodíme až do zámrazu. Musí být ještě alespoň suchohřiby. To není možné, aby to letos bylo tak špatné," věří šebkovický houbař.

Podle vysočinského mykologa Jiřího Burela je dobré hledat na vlhčích místech „Tedy tam, kde se i v létě drží voda. To je v okolí potoků, údolí a smrčin. V otevřeném lese jsem také něco našel, ale žádná sláva," řekl Burel

Podle něj je pro houby lepší, když prší méně a vytrvale, než když jsou přívalové deště. „Nejlepší je déšť a teplo tak mezi patnácti až dvaceti stupni. Pak se přidají ranní rosy a mlhy, což houbám dost pomůže," uzavřel Burel.