„V Třebíči se přece odjakživa sledoval Jihomoravský večerník. Všiml jsem si, že nám jde najednou celostátní vysílání, ale po dění v Čechách mi nic není, to se dozvím v hlavních zprávách. A regionální zprávy z Brna mi připadaly stejně kvalitnější,“ podivuje se v diskuzi na webu Třebíčského deníku divák, který se podepsal Rosťa Man.

Česká televize reagovala na přání vznesené z Krajského úřadu kraje Vysočina.

Důvodem k podnětu byla podle mluvčí krajského úřadu snaha zpřístupnit občanům plnohodnotné regionální zpravodajství, které Brněnské studio ČT nezajišťovalo v takovém rozsahu. „Z našeho průzkumu vyšlo jasně, že dění v kraji Vysočina je monitorováno a nabízeno převážně z Prahy. Jsme přesvědčeni, že také struktura složení vysílání z Prahy občanům nabídne pestřejší tématické pokrytí dění z krajů,“ řekla mluvčí Jitka Svatošová.

Někteří občané však mají pocit, že se rozhodovalo bez nich. „Kdo tohle v Jihlavě vymyslel? Opět rozhodnutí ‘o nás bez nás’,“ vyjadřil nespokojenost v diskuzi Rosťa Man.

„Vycházeli jsme z postřehů starostů, kteří se účastnili pravidelného setkání s Radou kraje Vysočina v Třešti,“ odpověděla mluvčí na otázku, zda kraj konzultoval problém se samosprávami měst a obcí.

Překvapený tímto krokem byl i starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka: „Ne, ani slovo. Nikdo s námi nic nekonzultoval. Zaregistroval jsem to až minulý týden z novin. Je to takové rozhodnutí o nás bez nás a štve mě to. U nás je ta brněnská spádovost velká a přijde mi, jako by ji na kraji chtěli zpřetrhat.“

Jako problematickou vidí situaci rovněž zástupci Třebíče, kteří se pokusí celou věc probrat přímo s Českou televizí. „Radnice v Třebíči zaznamenala připomínky občanů k obsahu regionálního zpravodajství České televize. Pořad Události v regionech si někteří lidé přejí přijímat obsahově více zaměřený na Moravu. Město proto tuto záležitost ještě prokonzultuje s Českou televizí,“ sdělil mluvčí radnice Ivan Přibík.

Ani Česká televize s městy o změně nekomunikovala: „Považujeme žádost Krajského úřadu kraje Vysočina za relevantní ohlas nejvyššího úřadu reprezentujícího celý kraj. U takové žádosti se samozřejmě předpokládá, že je podložena reálným zájmem obyvatel i úřadů měst a obcí, které daný úřad zastupuje,“ vysvětlil mluvčí České televize Štěpán Janda.

Jako problém vidí především to, že vysílač Jihlava – Javořice pokrývá digitálním zemským signálem řadu oblastí, přičemž někteří obyvatelé každé z nich se cítí být patrioty jiného regionu.

Rozdělená Vysočina

„Přímo na Vysočině lze sledovat, že pocit příslušnosti spíše do Čech či spíše na Moravu se mezi lidmi liší okres od okresu. Z tohoto hlediska se jednoduše nelze zavděčit všem, neboť možnosti digitálního zemského vysílání jsou oproti tomu satelitnímu limitované,“ dodal Janda.

Podobně to vidí i diskutující na webu. „Tady jsou ty politické konsekvence vzniku kraje Vysočina. Bohužel lidé pod vlivem rozpadu Československa v 90. letech podlehli demagogické lži o nemožnosti obnovy zemského zřízení, prý by hrozilo i odtržení Moravy. Tak vznikly, respektive byly obnoveny gottwaldovské kraje,“ označil v čem vidí problém diskutující s jménem Pavel.

Signál z digitálního vysílače velkého výkonu Jihlava – Javořice přebírá i digitální opakovač ČT Třebíč – Strážný vrch. „Signál z Javořice je nejkvalitnějším dostupným a proto využitým zdrojem pro opakovač v Třebíči,“ vysvětlil mluvčí, proč není opakovač Strážný vrch nasměrován na některý z vysílačů s jihomoravskou verzí.