Přibývá také chat; těch bylo v roce 1991 evidováno dva tisíce tři sta. Chatovým rájem se stalo například okolí dalešické přehrady. Jen na katastru Kozlan, které leží u přehrady, stojí kolem sto osmdesáti chat. „Zájem o pozemky na výstavbu chat je tu neustále. I o chalupy mají lidé zájem. Ale všechno je obsazené. Momentálně nevím o žádné volné chalupě. A další výstavbu chat by nám kraj v územním plánu nepovolil," objasnil situaci ve vsi kozlanský starosta Jaroslav Mrňa.

Jeho slova potvrdil i Miloslav Malec z krajského úřadu. „Podle Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina jde u Kozlan o lesní krajinu, kde se další intenzifikace a rozšíření chatové lokality nepřipouští."

Zatímco v Kozlanech se nová výstavba chat nekoná, opakem je Koněšín. Tam ke stávajícímu počtu šedesát sedm chat přibudou zřejmě další. Obci se totiž podařilo vykoupit pozemky nad stávající chatovou lokalitou. „Chystáme šestnáct parcel na výstavbu chat. Územní plán už máme schválený. Teď ještě musí vše odsouhlasit na podzim zastupitelstvo. Teprve pak bychom mohli pozemky prodávat obálkovou metodou," vysvětlila starostka Koněšína Hana Žáková.

Chalupaření je opět trendem

Podle slov starostky neutuchá v Koněšíně zájem o chaty ani o chalupy. „Nevím o žádném objektu pro chalupaření, který by byl v současnosti volný," zamyslela se Žáková. V obci v současnosti mají na pětatřicet rekreačních chalup.

Také v Dalešicích je kolem tří desítek chalup. „Pokud vím, nejspíš jsou všechny obsazené," sdělil starosta Jaroslav Zadražil. Přes pětapadesát rekreačních chalup stojí v Hartvíkovicích, kde už dlouhou dobu čekají na schválení územního plánu obce, který by umožnil výstavbu nových chat. Ty by podle starosty Hartvíkovic Zdeňka Nováčka mohly stát za obcí ve směru ke kempu.

Také na okrajích Třebíče vyrostla za poslední léta spousta chat. Zahuštěná stavbami je oblast Poušova, chat přibylo i v lokalitě za poliklinikou na Vltavínské ulici a směrem na Slavice, v Borovině za zámečkem. „Ještě tak před dvěma třemi léty jsme mívali kolem desítky volných pozemků pro zahrady, které jsme mohli zájemcům k pronájmu nabídnout. V posledních letech je veliký boom, všechny jsou pronajaté. Přichází k nám spousta dalších zájemců, ale nejsme schopni to řešit," řekl Deníku z třebíčské radnice vedoucí odboru správy majetku a investic města Pavel Kraus.

Pozemky na zahrady v současnosti město Třebíč na prodej nemá, pakliže nějaký prodává, jde o prodej stávajícímu pronajímateli a to navíc jen v některých lokalitách. Podle Pavla Krause například v lokalitě za poliklinikou pozemky na zahradu Třebíč neprodává vůbec.