„Přišlo k nám o zhruba deset procent více lidí než předloni. Za červenec hlásíme kolem 32 tisíc návštěvníků," uvedl správce zámku Bohumil Norek.

Více lidí přichází dle kastelánky Kateřiny Rozinkové i na hrad Roštejn: „Stejně jako všechny hrady letos i my máme nárůst návštěvníků. V červenci to bylo přes dvanáct tisíc lidí, což je dva- až třikrát více než minulé léto."

Norek si myslí, že se zvyšující se návštěvností mohou souviset události ve světě. „Lidé se tady cítí bezpečněji, a proto navštěvují spíš svoji rodnou zemi. A konkrétně u nás je to i počasím. Je chladnější léto, často je zamračeno. Takže lidé nejsou tolik u vody, a jdou poznávat hrad," řekl kastelán telčského zámku.

Na zámku v Telči návštěvníky nejvíce láká klasika. „Tradičně lidé nejraději chodí po trase A, což jsou renesanční sály. V těchto prostorách se natáčely pohádky a výklad je tu třeba pro děti záživnější," vyjádřil se Norek.

Na hradě Roštejn láká sportovněji založené návštěvníky výstup na věž a rozhledna. Většinou dojedou na kolech nebo přijdou po turistických stezkách. „Přicházejí také rodiny s dětmi, které chodí jednodušší trasou. Trvá jenom dvacet minut, takže je pro nejmenší vhodná," uvedla Rozinková.

Hrad Roštejn i telčský zámek poskytují svým návštěvníkům možnost zažít třeba i noční prohlídku. Zámek Telč nemá o zájemce o noční dobrodružství nouzi. „Z hlediska zájmu bychom prohlídky mohli dělat klidně častěji. Je to ale náročná věc, na které se podílí kolem čtyřiceti lidí, takže to není možné. Ale je to dobře, mnoho dobrého škodí," usmál se Norek.

Hrad Roštejn pořádá noční prohlídky dokonce pro celé dětské tábory. „Zrovna včera jsme tu jeden dětský tábor měli, další přijde příští týden, takže zájem je dobrý," vyjádřila se roštejnská kastelánka.

Populárním se stává na zámku Telč také podzemí. Nacházejí se tam podzemní únikové chodby. „Je to tam takové tajuplné, to lidi láká. Zatím je jedna chodba zpřístupněná jenom na třicet metrů," popsal zámecký kastelán Norek.

HELGA MARTÍNKOVÁ