„Tak jednoduché to ale nebylo," podotkl tamní starosta František Kotrba. Na černou skládku vzpomíná ještě ze svých dětských let. „Nedávno mi bylo padesát a jako malí kluci jsme kolem toho chodili. Lidé tam vozili všechno, co se jim doma nehodilo. Byla ale jiná doba, žádné kontejnery tehdy neexistovaly a podobné věci se příliš neřešily," připomněl.

Tuny odpadků z Horních Heřmanic i okolních obcí směřovali do rokle v lokalitě Padělky, nedaleko od katastru Horních Radslavic. „Lidé tam vyhazovali, co jim přišlo pod ruce. K likvidaci se přistoupilo, až se ozval jeden podnikatel, který se obával, že mu voda, která prosakovala ze skládky, znehodnotí sousední pozemky," zavzpomínala tamní obyvatelka Marie Mejzlíková.

„Ještě jsem tam nebyla, ale až ke mně přijedou vnuci na prázdniny, tak se tam určitě zajdeme podívat," dodala.

Místo odpadků najdou stromy

Skládku už ale na místě nenajdou, cesta k její likvidaci a dnešnímu mladému lesu ale nebyla jednoduchá. „Jen jednání o odkupu a u některých vlastníků o směně pozemků se táhla deset let. Většina ale prodat chtěla, protože se obávali, že to budou muset likvidovat na vlastní náklady. Každý metr jsme od nich získali po koruně, bylo jich přes pět tisíc," upozornil starosta.

Obec vypracovala žádost o dotaci, kterou od Evropské unie a Státního fondu životního prostředí získala. „Jde o přibližně 5 200 tisíc, tím se uhradilo 90 procent nákladů. Dalších 571 tisíc šlo z obecního rozpočtu," vysvětlil Kotrba. Vynaložených peněz a úsilí ale nelituje. „Udělali jsme něco pro přírodu a všechno se nám vrátilo. Dnes tam rostou stromy. Mám z toho upřímnou radost," vyznal se.

Odborná firma pracovala na likvidaci skládky od loňského června až do konce letošního května. „Odpad jsme ručně přetřídili a odvezli ten, který by mohl být potencionálním zdrojem dalšího znečištění. Zůstal tam jen inertní, který pro životní prostředí a jeho budoucí vývoj rizikem nebude," řekl jednatel velkomeziříčské společnosti Enviro-ekoanalytika Zdeněk Bouček.

Stejně jako starosta je s výsledkem spokojen. Projekt ale ještě neskončil. „Vybudovali jsme tam kontrolní monitorovací vrt a sběrnou jímku. Díky nim budeme schopni průběžně vyhodnocovat stav podzemní i povrchové vody," poznamenal Bouček.

Na bývalé skládce dnes roste obecní les a většina jehličnanů se ujala. „Firma k tomu přistoupila opravdu zodpovědně a je vidět, že to udělala dobře. Měli jsme taky štěstí na peníze, podařilo se nám získat jednu z vůbec posledních dotací, které byly určeny na likvidaci černých skládek," pochvaloval si hornoheřmanický starosta.

„Teď už to zbývá dořešit jen papírově. Účelnost dotace si ještě přijedou zkontrolovat úředníci," dodal Kotrba.