„Výkupní ceny železa se dostaly zatím na 60 až 70 procent loňských cen. Což jsou zhruba tři v lepším případě čtyři koruny za kilo šrotu. Starý papír jsme jeden čas nevykupovali vůbec, teď za kilo dáváme u vytříděného novinového papírů až 1,30. Lepenku, ale stále nevykupujeme,“ sdělil ředitel firmy Esko-T Pavel Gregor.


Propad cen byl rapidní letos na jaře, kdy to se sběrnami vypadalo všelijak. Nezáviděníhodný útlum nastal poté, co světoví producenti přestali mít zájem o suroviny v podobě odpadu. Největší odběratel v tomto ohledu, Čína, byla nucena, ostatně jako většina zemí, snížit výrobu. To se na odběru železa i papíru projevilo měrou vrchovatou.


„Důležitá je poptávka, ta je rozhodující ve všech odvětvích ekonomiky v odpadovém hospodářství zvlášť. Nyní jsme zaznamenali zvýšený zájem ze strany papíren, proto se ceny u starého papíru o tolik zvýšily. Zatím to vypadá nadějně, ale vyhráno rozhodně není,“ upřesnil ředitel Gregor.


„Za kilo starého papíru vám můžu dát 40 haléřů, víc to opravdu nejde. Situace se oproti jaru trošku zlepšila. To se výkupní ceny pohybovaly na polovině, ale na nějaké vyskakování to není. Mám co dělat, abych se uživil. Jestli to takhle půjde dál, budu muset skončit,“ zhodnotil neutěšenou situaci majitel sběrných surovin Karel Havel.


Starý papír končí v odpadu


„Kdo chce, ten starý papír přinese, ale často se setkávám s tím, že jej lidé raději hodí do tříděného odpadu, protože se jim nevyplatí vozit a tahat se s balíky do sběrných surovin,“ posteskl si soukromník.


Současná krize druhotných surovin se naštěstí výrazně nedotkla akce Soutěžíme s Třídílkem, kterou už pátým rokem pořádá pro školy a školky v okrese firma Esko-T. „Pravidelně se soutěže ve sběru papíru a plastových lahví zúčastňujeme. Měli jsme na začátku loňského školního roku domluvenou korunu za kilo papíru. Kvůli krizi letos v únoru cena klesla na 50 haléřů, ale i kdybychom za kilo papíru nedostali nic, soutěže bychom se přesto zúčastnili. Peníze nejsou v tomto případě až tak rozhodující, i když nám umožnily dětem pořídit něco navíc. Hlavně jde o výchovný efekt, aby děti věděly, že je důležité odpad třídit,“ řekla ředitelka Mateřské školy Cyrilometodějská Dobroslava Šilhanová.