Do oslav se přidala i všechna tři centra na Třebíčsku, která spadající pod křídla celorepublikové asociace.


„Ta zpráva se k nám dostala bohužel s mírným zpožděním, v době, kdy jsme měli hotový říjnový program,“ informovala Lenka Hájková z Mateřského centra Andílci v Hrotovicích. „Na první mezinárodní den nezapomeneme, jen jej oslavíme s mírným zpožděním od 11. do 14. října,“ upřesnila termín oslav pracovnice Andílků.


Slavit budou celý týden


Každý rok bude 10. říjen věnován jednomu ze států, ve kterém mateřská centra pracují. Historicky první bude patřit zemi, kde se myšlenka takovýchto center zrodila; Německu. „Připravili jsme v provozních dobách centra divadelní představení pohádky pro nejmenší. V plánu máme celotýdenní kvíz pro maminky, věnovaný právě Německu. Zkusíme si uvařit nějaké typicky německé jídlo a chtěli bychom v budoucnu navázat kontakt s některým z tamních mateřských center,“ uzavřela průběh oslav Lenka Hájková. S připomínkou prvního mezinárodního dne mateřských center počítají i v Rodinném centru Korálky v Moravských Budějovicích. „Zatím nemáme konkrétní představu, ale rozhodně na první mezinárodní den nezapomeneme. Budeme jej slavit spíše komorně. Mám představu, že bychom uspořádali nějakou akci přímo v prostorách Korálků, co to ale bude, se musíme teprve domluvit s ostatními maminkami,“ informovala Eva Šidelková z Korálků.


Třebíčské centrum


Nejdéle fungující centrum na Třebíčsku je právě to v okresním městě. Své služby poskytuje nejen maminkám na mateřské či rodičovské dovolené už 12 let. Oslavy budou probíhat v prostorách centra v ulici Františka Hrubína po celou neděli od 9 do 20 hodin.


„Stěžejním bodem oslav mezinárodního dne bude oslava úspěchů, kterých jednotlivá centra v každé zemi dosáhla. Každé centrum si stanoví, jaký úspěch byl pro něj největší,“ řekla ředitelka Třebíčského centra Anna Machátová.


Oslavy by měly probíhat v duchu celé rodiny, alespoň tak to vidí pracovnice Třebíčského centra, a tak připravily program jak pro tatínky, tak i pro maminky a samozřejmě i děti. Na nedělní dopoledne je připraven rukodělný program pro ženy. Odpoledne nabízí hrátky pro celou rodinu a večer bude ve znamení relaxace opět především pro ženy.