V Třebíči nikoho nepřekvapí kandidatura současného starosty Ivo Uhra na prvním místě kandidátky občanských demokratů a také kandidatura současného místostarosty Jana Karase jako lídra lidovců.


Radniční opozice do volebního boje nasazuje za stranu Heřman zpátky na radnici! lídra Pavla Heřmana, strana Břehy pak učitele Milana Zeiberta. Za sociální demokracii se na jedničku kandidátky dostal nynější zastupitel a dispečer dopravy Vladimír Malý. Na první pozici kandidátky komunistů figuruje inspektorka Danuše Milotová.


Věci veřejné vyráží do voleb v čele s ekonomem a pořadatelem kulturních akcí Martinem Svobodou. Za uskupení Třebíč – můj domov bude na první pozici bojovat někdejší místostarostka a náměstkyně krajského hejtmana Marie Černá. Strana TOP 09 nasadila ve volbách jako lídra Pavla Svobodu, ředitele třebíčské obchodní akademie. O starostenskou židli bude usilovat i ředitel školy Pavel Pacal kandidující za uskupení Pro Třebíč. Na listině s ním jsou i někteří další někdejší zastupitelé ODS Jaromíra Hanáčková a Daneš Burket. Listina Suverenity – bloku Jany Bobošíkové uvádí na první pozici podnikatelku Martinu Kršňákovou. Strana Volte Pravý Blok má v čele kandidátky finančního poradce Antonína Zejdu.


Na žádné z kandidátek tentokrát nefigurují známí politici občanských demokratů Simona Kafoňková a Stanislav Mastný, stejně jako sociální demokrat Miloš Mašek.


Jaroměřice: v čele tři neznámá jména


Kadidátka strany Výzva 2010 posílá do voleb v Jaroměřicích nad Rokytnou s jedničkou manažerku lidských zdrojů Petru Pevnou. V čele kandidátní listiny strany Za Jaroměřice se objevil optik Pavel Peringer. ODS sází na mládí a coby lídra kandidátky zvolila dvaadvacetiletého studenta a amatérského filmaře Jana Veselého.

Současný místostarosta a kastelán zámku Radim Petr figuruje až na čtrnáctém místě kandidátky ODS. Kromě starosty Karla Nedvědického, lídra kandidátky SNK Jaromky, se na prvních místech kandidátních listin objevili: lékař Tomáš Preininger (za KDU-ČSL), obchodní náměstek Jaroslav Soukup (za ČSSD) a veterinář Jan Uherecký (KSČM).


Hrotovice: Nezávislí na třech listinách


Z nynějšího vedení města Hrotovice jsou na kandidátce Sdružení nezávislých kandidátů I. starosta Antonín Mlynář coby lídr, a místostarostka Hana Škodová. Další listina Sdružení nezávislých kandidátů (bez číslice za názvem strany) uvádí na první pozici učitele Petra Popelku. Sdružení nezávislých kandidátů II. dosadilo na nejvyšší příčku technika Bohuslava Seitla. Kandidátku ODS do komunálních voleb povede ekonom a zastupitel Stanislav Hutař. Lídrem hrotovické kandidátky KDU-ČSL je bezpečnostní pracovník Stanislav Hadraba. Na listině KSČM je jedničkou domovník DPS Lubomír Kazatel.


Jemnice: Lídry jsou nynější zastupitelé


Do komunálních voleb v Jemnici půjde nová strana Mladí za rozvoj Jemnice. Povede ji devětadvacetiletý pracovník turistického informačního centra a zastupitel Zdeněk Hopian. Starosta Miloslav Nevěčný je lídrem kandidátky ODS, místostarosta Pavol Bátor je lídrem kandidátky ČSSD. Jedničkou KSČM je bývalý starosta a současný zastupitel Milan Havlíček. Číslo jedna na kandidátce Sdružení nezávislých kandidátů v Jemnici má bývalý místostarosta a současný zastupitel Antonín Finda. V čele listiny KDU-ČSL je zastupitel Václav Vyhnálek.


Budějovice: Stále stejné tváře


V práci na budějovické radnici hodlá pokračovat starosta Vlastimil Bařinka coby jednička kandidátky Sdružení „Občanů M. B.“ a „STAN“, společně s místostarostkou Janou Kiesewetterovou na druhé pozici. Zastupitelka a učitelka střední školy Yvona Švaříčková je jedničkou kandidátky ODS. I další tradiční strany sází na osvědčené osoby. Kandidátní listina NK z M. Budějovic a SNK ED má nejvyšší místo obsazeno zastupitelem a ředitelem ZŠ Františkem Dostálem. Také stranu ČSSD povede do voleb nynější zastupitel a pedagog František Zvěřina. Vrcholku kandidátky KDU-ČSL vládne Jiří Pálenský. Nově jde do komunálních voleb strana Cibulkovců, zastoupená Pavlínou Vlnovou.


Náměšť: Do voleb jdou nová uskupení


Osm stran představilo želízka v ohni pro komunální volby v Náměšti nad Oslavou. Starosta Vladimír Měrka kandiduje na první pozici za SNK-Pro město Náměšť nad Oslavou. Konkurencí bude místostarosta Ivo Matoušek – jednička kandidátky uskupení „SNK – Změna? Rozhodněte!“ Trojice tradičních stran prosazuje do čela zastupitele – za KSČM Evu Krejčovou, za KDU-ČSL Petra Širůčka a za ODS Antonína Hlouška. ČSSD sází na projektového manažera Oldřicha Macha. Jedničkou na kandidátce „Spolupráce – aktivity“ je ředitel DDM Jan Kotačka, dalšími kandidáty jsou vedoucí MěKS Věra Szemlová a dětská lékařka Ivana Marková. Stranu pro otevřenou společnost prezentuje řidič Silvestr Orság.