Lahodný čaj, voňavou vodní dýmku nebo chutnou palačinku, mistrně obracenou kuchařským šikulou Bořkem, to nabízí čajovna. Stálí účastníci Folkových prázdnin jistě zaznamenali jednu podstatnou změnu. Čajovna již není k nalezení poblíž Masarykova náměstí, ale přímo ale přímo v zámeckém parku., a to mezi hlavním vstupem a jízdárnou. Čajovnice Martina Debříčková prozradila proč: „Ve Špitálku, kde jsme byli dříve, to bylo super, ale otevřeli tam kavárnu s dlouhodobým pronájmem, takže jsme tady."

Že zvyk je železná košile, potvrzují další slova: „Musím říct, že si na naši nepřítomnost dole spousta lidí stěžuje, byli zvyklí. Ono to k tomu patřilo, ráno byly snídaně, dělaly se obědy, lidi si odešli na koncert, vrátili se, sedělo se do noci a bylo to fajn," vzpomíná Debříčková. „Letos chodí určitě méně lidí, ale ti, co nás znají, si nás najdou, neztrácí naději čajovnice a hned nabízí tahák pro příští Folkové prázdniny: „Chceme si pronajmout vojenský stan, byl by dole za špitálkem." Čajovna se tedy pravděpodobně vrátí ze zámku zpět k náměstí. Má ale umístění stánku u zámeckého parku nějaké výhody?  „Dáváme čaje do hrníčků, lidi si je mohou vzít na koncert, každý je vrátí, protože tady jsou bezvadní lidi," uzavírá s úsměvem Debříčková.

Klidný festival

Účastníky festivalu i celkovou atmosféru si pochvaluje i stánkař Ladislav Sobotka: „Je tady úžasný klid, lidi jdou za hudbou, která je mimochodem velmi kvalitní, nedělají problémy a užívají si to." Užít si mohou i netradiční sortiment u stánku přímo naproti hlavnímu vchodu: „ Zaměřujeme se na med, kromě klasického u nás najdete limonádu s medem, medové pivo ze Sentic a samozřejmě medovinu." Téměř neustálá fronta před tímto nenápadným stánkem, kde Sobotka prodává se svými dcerami, svědčí o tom, že si návštěvníci Folkových prázdnin medové pití oblíbili. Fronta a množství zákazníků je pro prodejce příjemná. Méně pohodlné jsou již věci okolo, tato práce rozhodně není z nejjednodušších, své o tom ví i Sobotka: „Nedávno jsem prodával na Masters of Rock ve Vizovicích. Od sedmi od rána do dvou, tří zase do rána, čtyři dny po sobě. Tady to celkem jde, na stánku jsme asi od čtyř do půlnoci," líčí Sobotka.

Šanci na návštěvu všech stánků v areálu zámeckého parku máte již jen v sobotu. Poslední den festivalu zahraje Traband, Coco Mbassi (Kamerun), Čankišou, Shetl Superstars & Jaroslav Trabant (velká Británie, ČR)

TADEÁŠ MAHEL