Na myšlenku sepsat historii závodu, který v dobách největší slávy dával práci 2500 lidem, přišli nezávisle na sobě dva muži: Vladimír Pisk a Pavel Navrkal. Ke dvěma nadšencům se přidal třetí, Jiří Vachuda.


„Jiří Vachuda dělal hlavně pavouky a popisky. Pan Pisk seděl dva roky v Moravském zemském archívu, nosil mně to a já jsem to dával dohromady,“ popsal mravenčí práci Pavel Navrkal. „Knížka u Unipletu vzniká asi tak tři roky. Na podzim by to mělo být hotové. Protože letos je šedesáté výročí,“ prozradil Navrkal.


Řada lidí se na knížku již dnes těší. Je mezi nimi i Hana Pavlíčková. „Určitě to bude zajímavé. Koupím si ji,“ řekla důchodkyně. V Unipletu pracovala léta na obchodním úseku.


Jak už to ale v životě bývá, ne vždy jde všechno hladce, ne vždy je osud příznivý. Vladimír Pisk před dokončením knihy zemřel. „Rodina Piskových se usnesla, že to musí ven, i kdybychom to měli zaplatit ze svého. Protože on na tom celý důchod pracoval a zajímal se o to,“ sdělil Pavel Navrkal.


Rok 1989 je tečkou


Kromě tří autorů se na vzniku knížky podílela řada v Třebíči známých osob. „Historii fabriky jsme čerpali od Jiřího Joury. Pomohl nám i Jan Evangelista Dočekal, který tam vydával podnikový zpravodaj. Vzpomínky nám dodali Hynek Luňák, Miroslav Losert, Rudolf Švaříček, Pavel Uhlíř, Milan Noha, Jan Karas a další. Našli i lidé, kteří s knihou nechtěli mít nic společného,“ řekl autor.


Vzpomínky končí rokem 1989. O dnešku není mnoho co vyprávět. „Kam to dospělo, to tam radši nepíšeme…“, uzavřel Navrkal.


Kniha bude mít ke 400 stranám a bude obsahovat přes 200 fotografií. Autoři pracovali i se zvukovými záznamy. Jsou na nich zachycena vyprávění lidí „od pletaček“, kteří už dávno nežijí. Finančně na knihu přispělo město Třebíč z kulturního grantu a podnikatel Jiří Šmarda.


Publikace o Unipletu je už desátou knihou, kterou Pavel Navrkal sám nebo s přáteli vytvořil. Na některých spolupracoval s akademickým malířem Vlastimilem Tomanem. Čtenáři už znají knihy z historie třebíčského fotbalu a hokeje, vzpomínky na čtvrť Týn nebo třeba příběhy dvou kocourů.