„Dnes je Dorníček v dobré kondici, přibral čtyři kila, poslušně se učí chodit na vodítku a svému novému pánovi bude tím nejoddanějším hodným kamarádem,“ říká vedoucí útulku Olga Spáčilová.

Dorna si oblíbila. „A vůbec všechny čechočovické pejsky. Vykazují jeden společný rys. Vůbec nejsou agresivní. Protože jim očividně nebylo fyzicky ubližováno. Jen jsou hodně žárliví, měli totiž málo pozornosti a stravy,“ je přesvědčená.

Požírali vlastní výkaly

Až zvířata najdou nový domov, budou si podle jejího názoru všeho velmi vážit. „Myslím, že původní majitelka nejednala špatně naschvál. Ovšem situace se jí vymkla z rukou a ona ji přestala zvládat kvůli nedostatku peněz. Psi se množili mezi sebou, hlady požírali vlastní výkaly,“ poznamenala Spáčilová.

Zatím psi nejsou určení k adopci. A zřejmě ještě pár měsíců nebudou. Neskončilo totiž několik správních řízení, které se tohoto případu podezření na týrání zvířat týkají. Útulek proto psy ještě nevlastní. Ze stejného důvodu je zájemci zatím nemůžou přijít venčit.

„U každého odebraného zvířete jsme posoudili zdravotní stav zvlášť. Souhrnně lze říci, že u všech byl špatný a z tohoto důvodu byl podaný návrh ve správním řízení na umístění psů do předběžné náhradní péče,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Kraj Vysočina Božek Vejmelka.

Málo peněz

Psi původně žili za Čechočovicemi u provizorního obydlí, které si u lesa vytvořila místní Eva Svobodová, když na tom začala být špatně s penězi. Z osmnácti psů jí veterináři nakonec nechali tři. Svobodová si po lednovém zákroku veteriny, u něhož asistovala policie, stěžovala, že akce byla nepřiměřená a že psi v její péči nijak zvlášť netrpěli. „Měsíčně jsem jim kupovala osmdesát až devadesát kilo granulí,“ řekla tehdy na svou obhajobu.

Co bude dál

Několik správních řízení v případu podezření na týrání psů z Čechočovic začalo z popudu krajské veterinární správy, která případ předala třebíčské radnici, aby ho dořešila.

Majitelce hrozí sankce, propadnutí zabavených psů státu a zákaz chovu zvířat. „Pokud se po ukončení všech správních řízení odvolá, záleží na krajském úřadu, co se bude přezkoumávat. Dobu nelze odhadnout. Majitelka bude muset platit náhradu vynaložených nákladů na umístění zvířat, což je dáno zákonem,“ řekla třebíčská mluvčí Irini Martakidisová.

Tomu vedoucí třebíčského útulku Spáčilová nevěří. „Vypadali by jinak. Dorn na tom byl zdravotně nejhůř. I na ostatních se podepsala silná podvýživa. Teď už mají většinou pětaosmdesát procent ideální hmotnosti, někteří jsou dokonce na sto procentech,“ poznamenala.

Vedoucí útulku je přesvědčená, že jakmile bude vše právně a administrativně vyřešené, poměrně rychle si zájemci čechočovické psy rozeberou. I proto, že jde o malá plemena.

„Navíc jejich příběh lidi zajímá. Musí však počítat s tím, že pejsci k nám přišli nesocializovaní, neměli návyky jako chození na vodítku, byli bojácní. Snažíme se o nápravu, zbytek musí zvládnout noví majitelé,“ dodala.