„Plánování začalo už v počátku roku. A nepřestalo v době, kdy nastoupil koronavirus. Máme rozpracovanou variantu s mezinárodní účastí. A další varianty tak, abychom dostáli opatřením kvůli pandemii, pokud budou zostřená. Byť je to relativně blízko, za necelý měsíc, situace se může změnit a může nám to do toho vstoupit Covid-19,“ řekl velitel náměšťského vojenského letiště Rudolf Straka.

Ilustrační foto
Koronavirus na Vysočině: bez nových ohnisek. Vyléčení vítězí nad nakaženými

Připustil, že pokud by se situace okolo nákazy výrazně zhoršila, může se stát, že vojáci manévry úplně zruší. „Koncept, který konzultujeme s hlavní hygieničkou ministerstva obrany, je takový, že účastníci budou rozprostření, nebudou soustředění na jednom místě. V současnosti naši vojáci při výcviku ve venkovních prostorech nemusí nosit roušky, ve vnitřních prostorech je naopak mít musí,“ vysvětlil Straka.

Doplňování paliva za letu

Jaká letecká technika se na cvičení objeví
Kromě českých vrtulníků Mi-24 a Mi-171Š, letounů Jas-39 Gripen a L-159 Alca se zúčastní také německé letouny Eurofighter, Tornado, Learjet a PC-9B nebo slovenský vrtulník Mi-17. Spojené státy americké přislíbily účast strategického bombardéru B-52, letounů KC-135, zajišťujících doplňování paliva ve vzduchu a bezpilotního letounu MQ-9 Reaper.
Zdroj: AČR

Ample Strike, cvičení Severoatlantické aliance, bude nejintenzivnější v pracovní dny v rozmezí od 7. do 18. září. Kromě České republiky plánuje účast Estonsko, Litva, Maďarsko, Německo, Slovenská republika a Spojené státy americké. Necelou pětistovku českých vojáků by mělo doplnit až 200 zahraničních.

Cvičení je zaměřeno na sladění činnosti předsunutých leteckých návodčích s osádkami letounů i vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Nedílnou součástí je rovněž prověrka schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám, takzvaný Host Nation Support. „Piloti letounů Jas-39 Gripen si navíc procvičí své schopnosti v doplňování paliva za letu,“ uvedl ve zprávě Generální štáb Armády České republiky.

Houbaření. Ilustrační foto.
Kam na Vysočině za houbami? Do vysokých kopců i po kolenou do smrčí

Účastníci budou využívat kromě vojenského letiště u Náměště nad Oslavou i vojenský výcvikový prostor Boletice, letiště Bechyně, vojenské letiště Čáslav, Správu letiště Pardubice a 26. pluk velení, řízení a průzkumu Stará Boleslav.