Co se dalo „testnout“? Palačinky s moučnými červíky, vánočka a chléb s drceným sušeným hmyzem či larva potemníka na kari a pepři s kozím sýrem a papričkami.


„Hmyz nám nedělá potíž jíst už sedm let. Viděli jsme tehdy přednášku, která nás inspirovala, a tak jsme se rozhodli to zkusit,“ prozradila Marie Borkovcová.
Který brouk jí chutná nejvíce? „Asi nejlepší z těch u nás dostupných je pro mě cvrček. Je hodně jemný a nepřebíjí chuť ostatních ingrediencí,“ podotkla. Na dotaz, který naopak není dobrý vůbec, měla po ruce pohotovou odpověď: „Dobré nejsou ploštice. Ovšem je důležité zdůraznit, že rozhodně nedoporučujeme sbírat hmyz volně v přírodě. Nikdy nevíte, kde se včera pohyboval, na kterém chemicky ošetřeném poli třeba,“ upozornila. Podle ní je proto nejlepší mít v krabičce za oknem kolonii moučných červů, tedy kontrolovaný chov.


Vladimír Fišer zase konzumuje nejradši larvy potemníka brazilského, nazývané velký moučný červ: „To se larvy pěkně na oleji zprudka osmahnou, přidá se mořská sůl a pepř a lahůdka je hotová.“


Dvojice čas od času dělá přednášky studentům. Fišer se svěřil s úsměvnou zkušeností: „Stálo jich tam pětadvacet a bylo vidět, jak se to v nich bije. Když ochutnám první, budou mě mít za prase. Když poslední, budu mamlas. A tak se nakonec všichni společně nadechli, odpočítali a zakousli se zároveň.“
Na Chaloupkách stanoviště s uvařenými brouky budilo náležitou pozornost.


„Mám hrudku s karamelem a burizony, někde uvnitř jsou prý zalití červi, chutná to fakt dobře,“ svěřila se bez známky odporu starší žena. Děti se váhavě nechaly přesvědčovat rodiči, v rodině zpravidla tatínek dělal toho prvního, nejodvážnějšího.


Kdo už pojedl, byl většinou překvapený, že to nakonec nic není, sem tam „zkřoupnout“ nějakého toho zapomenutého brouka třeba v pečivu.


Dělá to tak vlastně půlka zeměkoule. V malých hmyzích společnících je podle vědců obrovský potravinový potenciál do budoucna.

RECEPTY NA HMYZÍ POCHOUTKY

Košíčky s moučnými červy: Rozpustíme mléčné karamelky, přidáme smetanu a drcený perník. Do směsi vmícháme moučné červy. Hmotou naplníme klasické papírové košíčky na cukroví, nahoru nasypeme burizony.

Karamelky: Uděláme z cukru klasický karamel a do něj vmícháme moučné červy a sezam.

Potemník na kari: Na pánvi necháme rozehřát olej, do něj hodíme hrst larev potemníka brazilského. Zprudka osmahneme, přidáme mořskou sůl, pepř a kari. Podáváme s kozím sýrem a čili papričkami.

Autoři receptů: Marie Borkovcová a Vladimír Fišer