Zradí-li člověka srdíčko, potká ho vážná nehoda či úraz, začíná boj s časem, někdy i se smrtí. Tak jako nedávno u Rudíkova, kde při bojové hře táborníků jednoho zasáhl blesk a mladý muž padl bez dechu na zem. Vzdát zápas o život mu nedovolili kamarádi. Okamžitě zahájili resuscitaci. Cestu k postiženému si už razili záchranáři, kteří mladíka přivedli zpět mezi živé. Na konto si připsali další ze zásahů, letos častějších než loni.


„Za první pololetí bylo na Třebíčsku 2992 výjezdů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 276 více,“ sdělila Vladislava Filová, ekonomicko-technický náměstek Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina. Jen vrtulník v té době vzlétl osmačtyřicetkrát. Zapotřebí jej bylo k třiadvaceti úrazům, dvanácti akutním koronárním příhodám, osmi cévním mozkovým příhodám a pěti kolapsovým stavům. „Nejhorší jsou vždycky případy, při nichž člověk zemře,“ poznamenala Filová.


O lidské zdraví se na Třebíčsku perou čtyři posádky. Dvě z třebíčské výjezdové stanice, jedna z Moravských Budějovic a další z Náměště nad Oslavou. „Příští rok zahájíme provoz výjezdového stanoviště v Jemnici s posádkou ve složení záchranář a řidič,“ dodala Vladislava Filová.

Ještě letos začnou záchranářům na Vysočině sloužit nové ruční radiostanice. Téměř dva miliony na jejich nákup poskytne kraj Vysočina. Záchranná služba ze svého rozpočtu přispěje na akumulátory a dobíjecí sady.


Až dosud záchranáři užívali analogovou radiovou síť, nepoužitelnou v místech se špatným pokrytím signálu. „Posádky musely běžet do sanitek a vysílačkou se spojit s dispečinkem. Ruční radiostanice budou mít u sebe, umožní jim spojení s vlastním dispečinkem, s hasiči i policií. Přispěje to k záchraně lidských životů,“ konstatoval ředitel krajské záchranné služby Lukáš Kettner.