Letošní symbolické setkání vychází na den přesně ode dne, kdy se proslavil Emil Zátopek. „V sobotu 27. července znovu zavzpomínáme na slavné okamžiky ze života legendárního běžce, který 27. července 1952 vyhrál maraton na Olympijských hrách v Helsinkách a zajistil si tak atletickou nesmrtelnost. My si jeho výkon připomínáme pravidelně od roku 2012. Nejde ani tak o závod, ale spíše společenskou událost spojenou s pohybem. Hlavní je vzpomenout na Emila Zátopka a vytáhnout lidi z gaučů od televizí a počítačů k pohybu a setkání,“ řekl starosta tělovýchovné jednoty Sokol Martínkov Josef Pléha.

Zapojit se do maratonu může úplně každý. „Na štafetový maraton není potřeba mít dokonalou fyzičku či být profesionálním sportovcem. Zapojit se může každý, kdo zvládne oběhnout či obejít náves v Martínkově, tedy 517 metrů,“ informoval Pléha.

O tom, že se do Martínkova schází milovníci běhu svědčí i loňské výsledky štafety. „Všechny zdolané okruhy jednotlivými účastníky se sčítají a loňským výsledkem bylo v celkové vzdálenosti téměř 920 kilometrů.,“ prozradil Pléha.

Společně se členy martínkovského sokola začnou lidé vzpomínat na návsi v Martínkově v 15 hodin. Do štafetového závodu se sportovci mohou zapojovat i opakovaně. Tedy když oběhnou okruh, mohou si odpočinout, občerstvit se a pak znovu vyběhnout na trať. Aktivní účastníci mají navíc nárok na dva nápoje zdarma. Běžci i chodci navíc obdrží upomínku na 8. ročník štafetového maratonu věnovaného Emilu Zátopkovi.

S každým dalším ročníkem se také zvyšuje počet aktivních sportovců a také počet naběhaných metrů. V loňském roce se štafetového maratonu zúčastnilo celkem 135 běžců všech věkových kategorií, celkem bylo oběhnuto 1 778 okruhů, což se rovná 919 226 uběhnutým metrům. Nejaktivnější běžci byli v loňském roce hned tři, konkrétně Karel Špaček, Radim Urbánek a Jiří Lojda mladší, kteří uběhli 81 kol, což je 42 195 metrů. Nejstarší účastnicí maratonu byla Zenovia Špačková, která se narodila v roce 1934 a nejmladší běžkyně byly dvě, Terezie Dufková a Miluše Bláhová, obě narozené v roce 2016. Průměrný věk běžce pak byl dle statistik 37,9 roků.