Výroba obuvi v třebíčské čtvrti Borovina definitivně zanikla před více jak deseti lety, odkaz Jana Antonína Bati tam však žije dál. Jeho vnučka Dolores a pravnučka Guiomar včera zavítaly do Třebíče, aby si prohlédly továrnu, ve které působil jejich rod. Jako první je přivítal starosta města Pavel Heřman. „Jméno Baťa mělo v Třebíči vždy velký zvuk. Je pro nás potěšením setkat se s jeho pokračovateli," řekl při předávání kytice a upomínkového daru.

Průvodcem po průmyslovém areálu a jeho budovách jim byl ředitel společnosti TTS energo Richard Horký. „Vlastníme většinu místních objektů a rádi bychom tento prostor proměnili pro jeho obyvatele a také turisty v plnohodnotnou městskou čtvrť, která ale bude ctít původní architekturu a industriálního ducha. Právě v tom je její obrovská hodnota," vyzdvihl.

Vnučka a pravnučka Jana Antonína Bati, který v Borovině v roce 1935 založil provoz punčochářské výroby, přicestovaly až z daleké Brazílie, kde obě žijí. Dolores však mluví velmi dobře česky a své dceři překládala vše podstatné do portugalštiny. „Vaše činnost mě velmi těší, protože máme stejný cíl. Sama se snažím, aby se o Janu Antonínu Baťovi vědělo. V minulosti se o něm totiž šířilo tolik lží, kterými se jeho odkaz znevážil a doslova zakopal," poznamenala Dolores Bata.

Krom továrního areálu si detailně prošla i sbírku obuvnických strojů. „Snažíme se ji rozšiřovat i přesto, že likvidace výroby proběhla strašně rychle a myšlenka na muzeum vznikla poměrně pozdě," podotkl Horký a u několika strojů se pozastavil.

„Třeba tenhle je ze čtyřicátých let a jeho výrobcem byl přímo Baťa. Jsme taky moc rádi, že se podařilo zachovat pracovní židličky, na kterých se sedělo u pásu. Sedí se na nich velmi pohodlně, ergonomicky jsou dokonalé," upozornil ředitel TTS energo.

Během prohlídky došlo také na nabídku knihy, kterou napsal nevlastní bratr Tomáše Bati, Jan Antonín. „Snažíme se postupně vydávat to, co sám už nestihl. Chtěli bychom, aby se lidé dozvěděli, jak ty věci kolem něj byly skutečně," řekla Dolores Bata.

Ochotně pak podepisovala další vydání knihy Budujeme stát pro 40 000 000 lidí, kterou si mohli účastníci prohlídky zakoupit.

„Je potřeba si uvědomit, že tento areál živil generace lidí z Třebíče a okolí. Jan Antonín Baťa byl navíc velkým národohospodářem a jeho díla i tato kniha jsou nadčasové," doplnil Horký.