To, co Barák říkal, mělo ovšem svoji logiku. Chtěl, aby město když už dává někomu peníze důsledně kontrolovalo, zda jsou takové peníze využívány účelně. Zda náhodou neumožňují zisk. A navrhoval také, aby se kontrolou zabývali profesionálové, nikoli skupina složená z členů výborů zastupitelstva.

Barák často poukazoval na plavecký areál Laguna, který je jedním z příjemců městských peněz. „My budeme pejskařům upírat sáčky na psí exkrementy a zvyšovat poplatky za popelnice a do Laguny dávat peníze, které mohou mít do zisku? To přece nemůže nikdo myslet vážně! Je nutné vědět, s jakým hospodářským výsledkem je Laguna provozována. Není možné přimhouřit oko a souhlasit se zvýšením vstupného, protože si o to požádali," hřímal Barák.

Místostarosta Pavel Pacal tvrdí, že kontrola existuje a je dostatečná: „Skupina, která byla ustanovena finančním výborem, provedla kontrolu účelnosti čerpání dotace a konstatovala, že tato věc byla v pořádku, stejně jako u ostatních organizací, které čerpají dotaci. Od roku 2007 bylo kontrol provedeno velké množství. Praxe je taková, že kontroly se účastní i pracovník finančního odboru," řekl.

Barák má ovšem za to, že taková kontrola je nedostatečná. Sám byl členem jedné z kontrolních skupin. „Nebyli jsme schopni udělat kontrolu řádně. Pokud by kontrola měla být důkladná, musí trvat několik dní. Měl by k tomu být určený pracovník úřadu. Členové výboru dělají kontrolu povrchně, nesystematicky a nárazově. A my pak tady citujeme, že je všechno v pořádku, protože tam byla kontrola," opáčil.

Máme obavu

Předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Irena Hejzlarová požádala, aby na kontrolách spolupracoval s finančním výborem i kontrolní výbor. „Protože mám obavu, že ty naše diskuse na finančním výboru úplně nevedou k tomu, abychom mohli předložit zastupitelstvu města adekvátní závěry," řekla.

„Spor se vede o to, jakým způsobem provádět kontroly poskytnutých dotací. Paní předsedkyně je toho názoru, že zajdeme do TJ Spartak, tam si necháme náhodně přeložit nějaké faktury a potom se vrátíme," reagoval Barák.

Jinou formu kontroly ale zase odmítají příjemci dotací: „Nedokážu si představit, že bych měla někam dávat ofocené doklady. Pokud to chce někdo zkontrolovat, přijde k nám a u nás to zkontroluje, Nezlobte se na mne, já nebudu fotit osm šanonů," prohlásila zastupitelka a tajemnice TJ Spartak Naděžda Dobešová.

Následně starosta Pavel Heřman navrhl hlasovat o odvolání Jaromíra Baráka z finančního výboru. Pro byla koaliční většina zastupitelů, která si ihned poté odhlasovala náhradu. Baráka ve výboru nahradí účetní firmy Kapucín-repro Iva Malá.

Finanční výbor zastupitelstva má deset členů. Mezi nimi jsou bývalí i současní členové zastupitelstva i lidé zvenčí. Výbor dává stanoviska k důležitým finančním transakcím. Vyjadřuje se především k rozpočtu města.