Koupě vyšla na hodně peněz a samotné vyšetření trvá i pár desítek minut. Ale výsledek stojí za to. Prohlídka magnetickou rezonancí dává lékaři zřejmě nejpřesnější obraz, co se s tělem pacienta děje.

V třebíčské nemocnici je přístroj v provozu od minulého týdne.

„Zatím máme objednaných asi 50 pacientů, čekací lhůty jsou nyní jeden až dva týdny. Předpokládáme, že se časem budou pohybovat v rozmezí tří až čtyř týdnů,“ uvedl mluvčí nemocnice Radek Fukal. Každý den je vyhrazen časový prostor pro lidi s akutními problémy, kteří mají přednost.

Magnetická rezonance umožňuje zobrazovat vyšetřované oblasti napříč celým spektrem klinických oborů. Nejčastěji jde o vyšetření pro specialisty z neurologie – mozku, míchy a různých úseků páteře. Pro ortopedii se jedná o neinvazní vyšetření velkých končetinových kloubů. Specialisté z urologie budou magnetickou rezonanci využívat především pro vyšetření prostaty. Dokonalé zobrazení orgánů dutiny břišní včetně trávicího traktu je zase důležité pro internisty a chirurgy.

Policie. Ilustrační snímek
Muž se zřítil z vyhlídky, vytahovali ho hasiči

V neurologii má magnetická rezonance oproti CT výhodu větší rozlišovací schopnosti při zmíněném vyšetření mozku a míchy. „U vyšetření kloubů lze zobrazit vazy, chrupavky a u kolene menisky, které na CT nebo rentgenovém snímku zobrazit nelze,“ přidal další plus mluvčí nemocnice. Samozřejmě odpadají dávky ozáření, které pacient přijímá při rentgenování.

Primář urologie Ivo Šabacký je rád, že má vyšetřovací metodu této kvality takříkajíc v domě. „Vítám lepší dostupnost pro naše pacienty. Magnetická rezonance hraje významnou roli při vyšetření karcinomu prostaty,“ řekl. „Dále může nahradit CT vyšetření ledvin u těch, kdo trpí ledvinovou nedostatečností a nemohou podstoupit CT vyšetření s kontrastní látkou,“ doplnil primář.

Návrhy studentů. Foto: Archiv EDU
Šeď a retro před elektrárnou? Lidé hlasují, jak to změnit

Ovšem najdou se i důvody, proč někteří pacienti na magnetickou rezonanci nesmějí. Jsou to všichni, kteří mají kardiostimulátor, kochleární implantát, implantovaný defibrilátor nebo kovový materiál, implantovaný před méně než šesti týdny. A také by se neměly vyšetřovat ženy v prvním trimestru těhotenství. 

Magnetická rezonance pro třebíčskou nemocnici stála 30,98 milionů korun. Částka 26 milionů je čerpána z evropského dotačního programu, 1,5 milionu je ze státního rozpočtu a třemi miliony se podílel Kraj Vysočina.