Zvýšený zájem o motocykly pozorují i prodejci v Třebíči. „Těžko říct, čím přesně to je. Doba je prostě taková. Motorka je úsporný dopravní prostředek a pro většinu lidí především zábava a odreagování,“ řekl prodejce motocyklů a čtyřkolek Ladislav Milostný.

„Velký nárůst pozorujeme hlavně u slabších strojů. Dobře se prodávají i čtyřkolky. U těch je nárůst téměř třicetiprocentní, u motocyklů je to zhruba patnáct až dvacet procent,“ dodal Milostný.

Podle údajů odboru správních činností třebíčského městského úřadu byly k červnu letošního roku zaevidovány téměř čtyři tisíce silnějších motocyklů a přes tři tisíce strojů se slabším výkonem. Oproti roku 2006 je to téměř padesátiprocentní nárůst.

„Motorky už dnes nejsou jen otázkou snazší dopravy. Jedná se v mnoha případech o frajeřinu. Před dvěma lety přišly do módy také čtyřkolky. Každý ji musel mít a od té doby jich evidujeme stále více,“ popsal vedoucí oddělení registru vozidel na městském úřadě Jan Mertl.

Nehody jsou

Se zvyšujícím se počtem motocyklů na silnicích roste i počet nehod motorkářů. Zatímco nehod osobních automobilů oproti loňskému roku ubylo, u motorek je tomu naopak. „Celkové škody jsou za letošní červen oproti loňskému nižší. Počet nehod stoupl jen u motocyklů a jízdních kol,“ řekl Jan Šrutka z dopravního inspektorátu. V červnu letošního roku havarovali motorkáři na Třebíčsku celkem pětkrát, před rokem pouze dvakrát.

Automobily naproti tomu zůstávají u přibližně stejného počtu, nárůst je zde minimální. „Oproti roku 2006 registrujeme v současné době aut jen o šestnáct procent více,“ řekl Mertl. Za první pololetí letošního roku přibylo v registru vozidel už téměř dvě stě šedesát motorek, z toho dvaašedesát úplně nových.

KATEŘINA DLABAČOVÁ