Na jejích webových stránkách je nabídka devíti volných míst pro lékaře. Zda dojde kvůli vzbouřené lékařské obci k dalšímu nárůstu poptávky nemocnice po nových zaměstnancích, není jasné.


Aktuální situaci v třebíčské nemocnici komentoval její ředitel Leoš Dostál: „Žádné výpovědi lékařů jsem zatím neobdržel, což je vcelku logické, jelikož v rámci té akce bylo avizováno, že výpovědi budou podány ke konci roku tak, aby výpovědní doba doběhla na konci února.“


Podle něj je podpora celé akce ze strany lékařů třebíčské nemocnice vysoká, a jak vše nakonec dopadne, nelze odhadnout. „Nelze z toho usuzovat, kolik lékařů to dotáhne až do úplného konce a výpověď nakonec podá,“ tvrdil. Domnívá se, že většina lékařů nepovede protest výpovědí.


Jeho názor se však poněkud rozchází s tím, co se na některých odděleních nemocnice chystá. Atmosféru na interním oddělení nastínil jeho primář Martin Tesák: „Podle mých dostupných informací se hodlá k akci Děkujeme, odcházíme připojit většina lékařů našeho oddělení.“ Interna přitom disponuje zhruba osmnácti lékaři.


Obavy mají menší oddělení nemocnice


Odlišná atmosféra vládne na menších odděleních. „Požadavky lékařů jsou oprávněné. Naše oddělení je malé, proto máme obavy, že naše výpovědi by mohl leckdo přivítat. Proto stávkovat nebudeme,“ řekla primářka očního oddělení Jaroslava Helmanová.


Svůj názor prozradil primář ARO třebíčské nemocnice Leonard Smrček: „Myslím si, že lékaři dělají správně, že bojují za své platy. Protože to je problém ve zdravotnictví, který se neřeší od roku 1989. Proto se lékaři ozvali.“ Osobně mu nejvíc vadí dlouhodobá nekoncepčnost zdravotnictví.


„Pořád se něco mění, nic není dotažené do konce. Ze všech stran se pořád dokola řeší, co je standardní a nadstandardní péče. Než jeden ministr stačí něco dotáhnout do konce, tak tam nastoupí jiný ministr. A hlavně se domnívám, že do zdravotnictví plyne málo peněz od státu. Stát platí málo za své pojištěnce, zvláště pak za ty starší,“ zamýšlel se Smrček.