V nejvzácnějším křesťanském místě Třebíčska, Bazilice svatého Prokopa se uskuteční půlnoční mše svatá o pondělním Štědrém dnu ve 22 hodin. Už s půlhodinovým předstihem se však chrámem rozezní lidové koledy. Do třebíčského kostela svatého Martina si najde v pondělí cestu Petr Jašek s rodinou. „Nebude to úplně typická půlnoční mše, ale chystáme se na odpolední bohoslužbu, která začne v 16 hodin," řekl s tím, že osobně ji vnímá jako oslavu narození Ježíše Krista. „Ale také pro ostatní, kteří do kostela pravidelně nechodí, je to čas, kdy na ně duchovní hodnoty působí více než jindy," zamýšlel se.


Hned dvakrát se bude oslavovat v náměšťském kostele svatého Jana Křtitele. „Je to tak u nás zavedeno už několik let. Mše svaté proběhnou v 16 a 24 hodin," potvrdil tamní farář Jan Nekuda s tím, že ve 22 hodin odslouží bohoslužbu v Hartvíkovicích.
Že půlnoční mše táhnou platí i v Náměšti. „Samozřejmě mají speciální atmosféru. Jednak vlastně poprvé zazní vánoční písně, u nás je doprovází chrámový sbor. Navíc určitě přichází řada lidí, kteří běžně do kostela nechodí. I tím jsou tyto mše výjimečné," dodal Nekuda.

„Tradice půlnočních mší vychází už z Písma svatého, které říká, že se Spasitel Ježíš Kristus narodil v noci. Proto se tyto bohoslužby konají v takto pozdní hodiny a půlnoc je pro to, řekl bych, nejsymboličtější," doplnil.

Ve stejný čas jako v Náměšti můžete na půlnoční vyrazit v Moravských Budějovicích do kostela svatého Jiljí. V jaroměřickém Chrámu svaté Markéty začne na Štědrý den mše již v 15 hodin, o desáté večerní se můžete těšit na půlnoční. O pravé půlnoci se sejdou farníci z Jemnice.

Lidé hned ze tří farností se sjedou do Benetic a tamního kostela svatého Marka. „Půlnoční mše svatá bude ve 22 hodin," řekl rudíkovský, trnavský a také benetický farář Václav Knotek. „Máme to rozdělené do tří farností už řadu let. V Rudíkově bývá tradičně velikonoční vigilie, v Trnavě farní den a právě v Beneticích půlnoční," podotkl.

Také v dalších koutech Třebíčska na výročí Ježíšova narození nezapomenou. Dvě hodiny před štědrovečerní půlnocí jej oslaví v Jinošově, Kdousově, Budkově, Nových Syrovicích, ale také Přibyslavicích a Želetavě. O pravé půlnoci se sejdou nejen lidé v kostele v Jemnici, ale také ve Velkém Újezdě.
KAMIL ČERNÝ