„S léčbou antibiotiky jsem souhlasila a myslím si, že jí je lékařka předepsala oprávněně. Patrika byla celý měsíc nahromadě. Stačilo aby ji ofouklo a hned byla nastydlá. Všechno vyvrcholilo zánětem středního ucha a nálezem bakterií v moči,“ odůvodnila léčbu antibiotiky její matka, Vlasta Tomková. „Vzhledem k tomu, že jsem si s prvním dítětem užila své, jsem zastáncem toho, aby se antibiotika brala opravdu až v krajním případě,“ dodala šestatřicetiletá matka.


Ne vždy je léčba antibiotiky nutná, jako v tomto případě. V mnoha situacích je návštěvníci lékařských ordinací vyžadují ani ne tak s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav, ale takříkajíc pro jistotu. Dokáží v celku rychle zatočit s drobným nachlazením, mírně zvýšenou teplotou či horečkou. To jejich konzumentovi zkrátí dobu pobytu na lůžku a tím umožní i brzký návrat do zaměstnání.


Jenže nadměrné a mnohdy i zbytečné užívání antibiotik má i své stinné stránky. Jedním z možných rizik je vznik rezistence (odolnosti) vůči bakteriím. V praxi to znamená, že při léčbě nemoci v níž jsou antibiotika oprávněně předepsána, a se kterou by si jinak celkem rychle poradila, nemusí být účinná.


Antibiotický týden


Na rizika spojená s nadměrným užíváním léků s těmito účinky chce upozornit akce České lékárnické komory, jež bude od dnešního dne až do pátku 26. listopadu probíhat na celém území republiky, Třebíčsko nevyjímaje. „Kampaň je zaměřena na širokou veřejnost, jejím cílem je připomenout, že ne vždy jsou antibiotika nutná. Chceme návštěvníky lékáren upozornit na možná rizika spojená s jejich nadměrným užíváním,“ informovala Alena Vajová, předsedkyně Okresního sdružení lékárníků Třebíč. Součástí kampaně, do které se přihlásilo i osm lékáren z Třebíčska, je i dotazníkový výzkum zaměřený právě na užívání antibiotik.


„Každý klient lékárny, který si přijde s receptem pro léky, a nemusí to být zrovna antibiotika, bude požádán o vyplnění dotazníku, který bude samozřejmě anonymní. Jde o to zjistit, jaké povědomí o užívání těchto léků má široká veřejnost,“ dodala Vajová.