Rozhledna Babylon byla postavena již v roce 1831 majitelem náměšťského panství hrabětem Jindřichem Vilémem Haugwitzem pro potřeby zeměměřičů, a patří tak mezi nejstarší rozhledny na Moravě.

Tyčí se na Zeleném vrchu kousek od obce ve výšce 491 metrů nad mořem. Samotná věž je vysoká čtyřiadvacet a půl metru, vyhlídka je v osmnácti metrech a vede na ni více než sto schodů. Vidět z ní je nejen krásné údolí Dalešické přehrady, ale i Českomoravská vrchovina, okraj Brna, Pavlovské vrchy, Jaderná elektrárna Dukovany a při výjimečně dobrých podmínkách i Vídeň a Alpy.

Rozhledny a vodojemy

Druhá nejstarší rozhledna na Třebíčsku vznikla v roce 2004 na vodojemu v Ocmanicích. Nachází se při místní komunikaci z Ocmanic do osady Placký Dvůr, necelý kilometr jihozápadně od obce, na kopci ve výšce 428 metrů nad mořem.

Domy snů žáků osmých ročníku Základní školy T. G. Masaryka v Třebíči.
Dům snů: Vyberte, který se líbí vám

Jde o patnáct metrů vysokou stavbu ve tvaru osmibokého jehlanu s vnitřním kovovým schodištěm. Vyhlídkovou plošinu má ve výšce osm metrů. Dohlédnete z ní sice jen na nedaleké, ale zato pěkné okolí.

S vodárenstvím je spojeno i poslední vyhlídkové místo vzniklé na Třebíčsku. Je jím rozhledna na vodojemu Kostelíček v Třebíči. Ta nabízí nejen krásný výhled na Třebíč, ale také jedinečnou expozici vývoje třebíčského vodárenství včetně projekcí v akumulační komoře bývalého vodojemu.

Na kopcích

Svojí rozhlednu má také nejvyšší vrchol Třebíčska - Mařenka. Lidé se z devětatřicet metrů vysoké rozhledny mohli poprvé podívat v roce 2012. Za dobré viditelnosti z ní může zájemce vidět dokonce i střechu chrámu svatého Štěpána ve Vídni.

Řezbář vrací dřevo k rybníku. Podívejte se
Řezbář z Náramče vrací dřevo k rybníku. Podívejte se

Na podzim roku 2014 mohli návštěvníci poprvé navštívit zajímavou rozhlednu na Pekelném kopci u Třebíče. Stavba z modřínového dřeva a kovu v sobě odráží odkaz na třebíčské památky Unesco i pověst, ve které svatý Prokop zkrotil ďábla a odhodil jej právě na Pekelný kopec.

Městská věž

Krásný pohled nabízí také městská věž v Třebíči. Tato výrazná pětasedmdesát metrů vysoká dominanta města nabízí výhled z ochozu ve výšce 35 metrů. Kromě své majestátní výšky se pyšní také jedněmi z největších ciferníků v Evropě.

Pro svoji nejoblíbenější rozhlednu můžete hlasovat v anketě.