V objektu jsou špatné rozvody vody, elektřiny, topení i odpadů, provozní náklady šplhají do závratných výšin. A tak se obecní zastupitelé rozhodli loni v létě vyhlásit anketu.

Lidi v ní měli sami rozhodnout, zda nevyhovující barák rekonstruovat, nebo rovnou zbourat a postavit nový. Anebo jestli by nebylo nejlepší postavit objekty dva samostatný obecní úřad v centru vsi, tedy tam, kde stojí dosud a mateřinku úplně někde jinde, v klidnější zóně, pěkně usazenou v zahradě.

Priorita? Mateřinka

„Ve vsi, v Dobré Vodě a v ulici Žďárského jsme rodinám s trvalým pobytem v Kožichovicích rozdali 138 anketních lístků. Vrátilo se nám jich 66. V nich 71 procenty hlasů zvítězila varianta číslo tři, tedy novostavba dvou samostatných budov. Mateřinky na bývalé školní zahradě v jiném místě obce a obecního úřadu na stávajícím pozemku,“ vysvětlila starostka Kožichovic Šárka Majerová.

Nebude to nic levného a bez vysokých dotací se ves nepohne dál. Proto spěchá a pilně připravuje podklady proto, aby se pokusila nějaké dotační peníze sehnat. „Nová školka bude stát odhadem 7,5 milionu, nový obecní úřad koncipovaný jako multifunkční budova s knihovnou, kancelářemi a společensko kulturní místností má předpokládanou cenu okolo 16 milionů korun,“ vypočítala starostka. Obě stavby by měly být nízkoenergetické a měly by svým vzhledem respektovat vesnický ráz. Kožichovičtí už mají vybrané zpracovatele projektové dokumentace, pak požádají o stavební povolení, jež by mělo podle předpokladů nabýt právní moc počátkem příštího roku. „Teprve se stavebním povolením můžeme žádat o dotace, přičemž prioritu bude mít mateřinka, aby nebyl ohrožen její provoz,“ podotkla starostka.

V Kožichovicích žije 377 obyvatel, ves má čtyřmilionový roční rozpočet. Do školky tu chodí čtyřiadvacet dětí. Nová mateřinka by měla být dimenzovaná pro pětatřicet dětí. Nechodí sem jen místní předškoláci, ale i ze Slaviček, Okrašovic, Pozďátek a z Třebíče. Ve vsi je o místa ve školce velký zájem.