Vysílač na nejvyšším bodě Vysočiny je hlavním zdrojem televizního signálu pro značnou část Třebíčska.

„Ve středu 30. června letošního roku bude definitivně vypnut vysílač velkého výkonu Javořice, který vysílá program ČT2 na 42. kanálu,“ informoval Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize.

Původní záměr přitom podle vládního nařízení o Technickém plánu přechodu počítal s nejzazším termínem v květnu příštího roku.

„V oblasti pokrytí zmíněného vysílače je již dostupné digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu se všemi čtyřmi programy ČT. Proto je další souběh analogového zemského vysílání neekonomický,“ vysvětlil dřívější datum Janda.

Diváci, kteří dosud nepřešli na digitální příjem, mají nyní dva měsíce na to, aby tak učinili.

Signál označí čtvereček a lišta

S kampaní, která upozorní lidi, jimž hrozí vypnutí, začne Česká televize v úterý 4. května. V pravém dolním rohu obrazovky se jim začne objevovat piktogram v podobě čtyř čtverečků. Od 2. června navíc přibude i textová lišta s bližšími informacemi.

„Podle těchto grafických prvků diváci snadno poznají, že přijímají analogové zemské vysílání, jehož vypnutí se blíží, a musí se tedy připravit na digitální příjem,“ dodal Štěpán Janda.

„Pro mě to problém není. Anténu v paneláku připravenou máme a stejně jsem si chtěl set–top box pořídit kvůli ostatním programům,“ říká Milan Nováček z Třebíče.

Symbol, upozorňující na konec analogového vysílání, mohou vidět rovněž lidé, kteří mají nasměrovanou anténu na některý z vysílačů, který signál z Javořice přijímá. Nemusí to však nutně znamenat jejich vypnutí.

Většina z nich bude přeladěna na jiný zdroj signálu, oba grafické prvky z jejich signálu zmizí a jejich analogové vysílání bude prozatím zachováno i po 30. červnu. „Česká televize zveřejní podrobné informace na přelomu dubna a května 2010,“ doplnil informaci Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize.

Naopak další televizní programy z takzvaných komerčních multiplexů 2 a 3 spustí České radiokomunikace na javořickém vysílači od konce dubna.
Divákům z Třebíčska se díky rozšíření digitálního vysílání zvětší programová nabídka o digitální programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima COOL, TV Barrandov, Z1 a Public TV.

Plánovaný nejzazší termín vypnutí ostatních televizních programů dosavadního analogového vysílání na Javořici je stanoven pracovníky radiokomunikací na květen příštího roku.