Ku vlastní škodě zcela nenápadně dnes na Karlově náměstí v Třebíči odstartovala zajímavá akce. Pětidenní cyklistické putování dobrovolníků a aktivistů organizace Amnesty International, známé svým bojem za lidská práva. Během něj chtějí získat co nejvíce podpisů na podporu dvou čínských mužů, vězněných za vyjádření svých názorů v médiích.


Peloton lidí na kolech, který by každého zaujal a přivedl k petiční listině, se ale nekonal. Stolek s propagačními materiály na náměstí složila dvojice organizátorů z Prahy, která si kola přivezla autem. „V Třebíči začínáme, efekt bandy cyklistů bohužel mizí. Sami jsme zvědaví, jak to celé dopadne a kolik nás dorazí,“ pousmál se Filip Karel. Cyklojízdu vidí jako spojení příjemného s užitečným. „Projedeme se, zasportujeme a můžeme přitom prezentovat naši myšlenku. Snad na problém upozorníme a něčemu pomůžeme,“ zamyslel se.


Se svým kamarádem Michalem Stašou rozvinul modrou vlajku s nápisem Amnesty International a hořící svící v ostnatém drátu. Zlomyslný vítr ji několikrát strhal a odnášel i natištěné informace o účelu putování. Zakaboněné počasí snaze Filipa a Michala příliš nepřálo. Přesto se jim podařilo v první půlhodině sebrat dvacítku podpisů. „Měli jsme v plánu všechny předat vládě ještě před zahájením olympijských her v Číně. To pro vládní prázdniny nestihneme. Pošleme je přímo do Číny,“ představil záměr Filip.


Usilovat o propuštění dvou čínských novinářů a spisovatelů se pořadatelé akce rozhodli právě při příležitosti blížící se olympiády. „Máme za to, že celá olympijská myšlenka bude poškozena bezprávím,“ vyjádřil se Filip Karel. Do údajně nepolitického a možná věčného boje se pustil už před lety a ví, že není úplně marný. „Vzpomínám si na adoptovaného čínského vězně. Probíhala za něj podobná kampaň a těsně před Vánocemi ho propustili,“ zapátral v paměti.


Oslovovat třebíčskou veřejnost chtějí dobrovolníci nejdéle do 19 hodin. Poté je čeká noc v poušovském kempu a další cesta. Zítra staví v Hrotovicích a Náměšti nad Oslavou, v pátek dorazí do Mohelna a Moravského Krumlova. Sobotním cílem jsou Rosice, v neděli cyklojízda končí v Brně.