Přesto, že se dokonce jednalo o hvězdu hollywoodských filmů, neposkytla o této události místní média žádnou zprávu. Proto se toto neomluvitelné opomenutí pokusíme, i když se zpožděním, napravit.

Zmíněná hollywoodská celebrita byla velice populární především v sedmdesátých letech minulého století. V průřezu své hvězdné dráhy se může pochlubit několika celovečerními filmy a účinkováním ve velice populárním americkém seriálu 70. let, kde ztvárnila jednu z hlavích rolí. Jak už to bývá, o věku se v takových případech nemluví, ale ke cti této „star" můžeme konstatovat, že její věk je na ní sice znát, ale někteří herci s věkem zrají jako víno a jsou stále vyhledáváni filmovými producenty a obsazováni i do nejnovějších filmů. Nejinak je tomu i v tomto případě. I přes pár vrásek a šrámů se je pořád na co dívat a stále co obdivovat. Krásné křivky, temperament a to vzrušení, když se dá do pohybu!

O kom je tedy řeč? Naše hvězda nese jméno Ford Gran Torino Sport. Narodila se v roce 1973 ve Spojených státech amerických. Pod kapotou má osmiválcový motor s označením 351 Cleveland (číslo označuje objem motoru v kubických palcích) ze kterého odvádí spaliny duální výfukové potrubí značky Flowmaster a který za pomoci automatické převodovky přenáší svoji sílu přes pneumatiky široké 255 cm, obutých na chromovaných discích SS Cragar. Na sobě má jasně červený lak s bílým lomeným pruhem na bocích. Většinu života Gran Torino strávilo ve státě Michigan v USA a poté přes Německo doputovalo až k nám. V Třebíči se zdrželo jen několik dní a pak putovalo dále na Východ, jak jinak, za výdělkem. Majitel se v okresním městě zastavil před plánovaným prodejem vozu v Brně.

Filmová historie

Ford Gran Torino se stal v USA filmovou hvězdou především v letech 1975 1979. Ve výše uvedené barevné kombinaci vystupoval model 1974 v populárním seriálu Starsky and Hutch. Byl nerozlučným pomocníkem dvou policistů při nekonečných honičkách za padouchy. V roce 2004 byl podle tohoto seriálu natočen celovečerní film se stejným názvem, kde ztvárnili hlavní role Ben Stiller, Owen Wilson a, jak jinak, červený Ford Gran Torino s bílými pruhy. Tím ale filmová dráha novodobé historie typu Gran Torino nekončí. V roce 2008 bylo natočeno psychologické drama v režii Clinta Eastwooda, který si zde také zahrál hlavní roli. Film nese název, hádejte jaký, „Gran Torino". Zde pro změnu vystupuje modelový ročník 1972.

Když pomineme o jak sběratelsky žádaný automobil se jedná a uvědomíme si skutečnost, že se ve stejném voze prohánělo mnoho filmových hrdinů, nezbývá, nežli popřát této hvězdě Hollywoodu ještě mnoho dalších úspěchů na stříbrném plátně i v dalším životě. Udělali jsme to i za vás za všechny a projevili přání, aby si tato legenda uchovala na Třebíč, kterou jsme ji provedli, hezké vzpomínky…

JAN KOTLÍK