Unikátní projekční koule, která umí nasimulovat přes osm set přírodních jevů a do Boroviny přijela lodí z Ameriky. Dvanáctimetrový úlomek z lopatky větrné elektrárny. Domeček, který zcela sám umí reagovat na počasí. Ale také parní stroj a k Borovině patřící obuvnická dílna. To je jen zlomek z několika desítek exponátů, které budou v ekotechnické expozici k vidění.

Vše se dokončuje

Než se ale návštěvníci na nové exponáty podívají, musí se vše doladit. V ekotechnickém centru tak nyní panuje čilý ruch. „Práce finišují ve vražedném tempu. Dodělávají se poslední detaily na exponátech, pracuje se na sociálních zařízeních a probíhají úklidové práce," nastínil Martin Janík z občanského sdružení Ekobioenergo. To bude Alternátor provozovat, investorem a majitelem je společnost TTS.

Alternátor bude sousedit s domem dětí a mládeže. Obě organizace spolu kromě jedné budovy sdílejí i cílové skupiny. Centrum chce totiž zpopularizovat vědu a techniku především dětem. „Cílová skupina budou školní exkurze, hodně se chceme zaměřovat i na rodiny s dětmi," řekl Janík.

Veřejnosti se Alternátor otevře už v pátek. „Od devíti hodin mohou přijít jak školní kolektivy, tak veřejnost. V 17 hodin potom proběhne slavnostní otevření Alternátoru," dodal Martin Janík. Podívat se do nové třebíčské atrakce bude možné až do půlnoci, a to za zvýhodněné vstupné. Ve stejný čas bude otevřeno i v sobotu.

Součástí otevíracího víkendu budou světelné projekce, nazvané videomapping. Efektní promítání na čelní fasádě budovy doplní komentář herce a třebíčského rodáka Miloslava Mejzlíka. „Něco takového bude v Třebíči úplně poprvé a myslím si, že půjde o unikátní technicko-umělecký zážitek," uvedl Janík. Projekce jsou v pátek i v sobotu tři, první začíná ve 21.45.

Veletrh Fortel

Otevírání Alternátoru nebude jedinou věcí, která se v areálu Bopa v pátek a v sobotu uskuteční. Zároveň proběhne také veletrh firem a práce, který nese název Fortel. Své služby a produkty na něm představí padesát regionálních firem, pozadu nezůstane ani Třebíč.

Ta se chce pochlubit veřejným prostranstvím, které nechala za 38 milionů zrevitalizovat. „Podařilo se nám z bývalého továrního areálu, který po revoluci chátral a stával se nebezpečným, udělat moderní plnohodnotnou městskou část," řekl místostarosta Pavel Pacal.

Samotný Fortel pak doplní jarmark, dřevorubecká show a dětský den. Ten pořádá dům dětí a mládeže, na děti čekají hry, soutěže, koňský povoz nebo moderní přístroj na trénink mozku, zvaný Mindball.

Co se bude v Borovině dít

Pátek 26. června

9.00 17.00 Veletrh firem a práce v regionu Fortel

09.00 24.00 otevření ekotechnického centra Alternátor

11.00 18.00 jarmark

13.00 15.00 seminář Jdi na to s fortelem!

16.00 představení revitalizovaných komunikací a veřejného prostranství v Borovině

17.00 slavnostní otevření ekotechnického centra Alternátor

18.00 setkání členů Okresní hospodářské komory

21.45 22.15 videomapping na Alternátoru

Sobota 27. června

9.00 16.00 veletrh firem a práce v regionu Fortel

9.00 24.00 otevření ekotechnického centra Alternátor

9.00 16.00 jarmark

11.00 12.00 dřevorubecká show

14.00 17.00 Den dětí pořádaný DDM

15.00 16.00 dřevorubecká show

21.45 22.15 videomapping na Alternátoru