Výcviku se účastní 186 předsunutých leteckých návodčích z 19 zemí, kteří budou do konce roku 2014 plnit úkoly v Afghánistánu. Cvičení se koná od 4. do 20. září na několika místech v České republice. Většina letových činností se uskutečňuje z letecké základny v Náměšti nad Oslavou.

„Návodčí musí pilotům jasně a srozumitelně popsat cíl bez ohledu na to, z jakých jsou států. Procvičuje se také spolupráce mezi pozemními a vzdušnými silami napříč spektrem aliančních států," řekl Vávra.

Cvičení se účastní kolem tisícovky vojáků, z toho je téměř polovina zahraničních. K úterý se podle mluvčí cvičení Jolany Fedorkové uskutečnilo už více než 250 letů. Letouny byly ve vzduchu kolem 700 hodin, návodčí uskutečnili kolem 500 navedení letounů na cíl.

K výcviku jsou vyčleněny vojenské výcvikové prostory Libavá a Boletice, kde se používá ostrá munice, součástí jsou také pozorovací stanoviště letišť v Bechyni, Přerově a v areálu kasáren u obce Vícenice. Letouny zasahují do vzdušného prostoru nad Olomouckým, Jihočeským, Moravskoslezským, Středočeským a Jihoravským krajem a Vysočinou.

Podle Sabiny Introvičové z velitelství Vzdušných sil Armády ČR se v průběhu cvičení zatím objevilo jen několik stížností na zvýšený hluk spojený s přelety letounů. Nízký počet stížností je podle Vávry výsledkem úsilí armády o co největší informovanost veřejnosti a dalších opatření, které snižují dopad cvičení na civilní obyvatelstvo. Letouny jsou ve vzduchu pouze ve všední dny do 23:00, pohybují se jen ve vymezených koridorech.

Hlukovou zátěž obyvatel v okolí základny omezuje také rozložení letové činnosti na víc míst. Část letadel startuje k plnění úkolů cvičení z letiště v Čáslavi, vrtulníky operují z výcvikového prostoru Libavá. Nadzvukové maďarské gripeny létají z domovské základny z letiště Kecskemét. „Lidé navíc vědí, že cvičení není samoúčelné a slouží výcviku vojáků pro působení v Afghánistánu," řekl Vávra.

Cvičení RARO navazuje na sérii cvičení Flying Rhino, která se na území ČR uskutečnila v předchozích letech. Podle řídicího cvičení Harryho Schnella velení NATO přechází na novou strukturu a zatím nerozhodlo o tom, v jaké podobě, kde a hlavně zda vůbec bude RARO v příštích letech pokračovat. „Události ve světě představují pro NATO značné výzvy, vyhodnocujeme všechny informace potřebné k tomu, abychom těmto výzvám mohli dostát," uvedl už dříve Schnell.