O zákaz používání polystyrenu se aktivista Jaroslav Slabý snaží už delší dobu. Dopisuje si s firmami a úřady a komunikuje s tiskem. Soudil se i se společenstvím vlastníků bytů, protože odmítal přispívat na provoz a rekonstrukci domu.


„Problémem je bromovaný retardér hoření, který výrobci do polystyrenu přidávají,“ řekl Jaroslav Slabý. „Další zpracovatelé, tedy výrobci fasádních zateplovacích desek, už ale prý přítomnost této jedovaté látky neuvádějí. A zde je právě zakopán pes,“ dodal.


Bromovaný retardér hoření hexabromcyklododekan neboli HBCD uvádí Evropská agentura pro chemické látky na Kandidátském seznamu látek, vyvolávajících velmi velké obavy.


Lidé v panelovém domě v Tolstého ulici, kde bydlí, ho nemají rádi. „Polystyren je jedovatý,“ hřímá pan Slabý. „Na obložení fasády domu zdraví nebezpečnými deskami nebudu platit. Tyto desky musí být vyměněny za minerální vlnu,“ prohlásil rezolutně.


Nedá ani korunu


Společenství vlastníků bytů odmítl přispívat do fondu oprav. V této věci prohrál i soudní proces.


„Pan Slabý připravil společenství vlastníků bytových jednotek o dva miliony korun. Kvůli jeho průtahům jsme získali na modernizaci domu menší dotace, než jsme mohli. Neplatí do fondu oprav ani za správu domu. Předáme to exekutorovi,“ sdělila Anna Vavříková, předsedkyně Společenství vlastníků bytových jednotek v paneláku, kde Jaroslav Slabý bydlí.


Obyvatelé domu mají proto Jaroslava Slabého za trvalého potížistu. Ať si prý klidně bojuje s výrobci polystyrenu či polystyrenovou lobby, ale ať do toho neplete placení fondu oprav a správy domu. Ostatním komplikuje život. Zateplení domu se udělalo, protože stačil souhlas tří čtvrtin lidí v paneláku.


„Balkony se nám vyměnit nepodařilo. Chtěli jsme postavit místo nich venkovní lodžie. Je to ale zásah do vzhledu domu. Proto k tomu potřebujeme stoprocentní souhlas všech obyvatel domu. Pan Slabý nesouhlasí s ničím,“ vysvětlila Anna Vavříková.


S verdiktem soudu o doplacení dlužné částky na provoz domu Jaroslav Slabý nesouhlasí. „Soud se bál precedensu. Rozhodně se nevzdávám a budu bojovat dál,“ uzavřel přesvědčení o své pravdě.