„Nejedeme ale z Malajsie. Přiletěli jsme do Frankfurtu a odsud jsme se přes Švýcarsko, severní Itálii a Rakousko dostali až k vám," vysvětluje Akmal, který ve své domovině studuje námořní architekturu, tedy navrhování velikých lodí. „Dosud jsme ujeli asi 2 100 kilometrů," vypočítává.

„Necestujeme takto poprvé," doplňuje ho jeho parťák Firdaus, řečený Pdot. „Už jsme byli třeba ve Francii, Anglii a Skotsku."

Návštěvníci z malajského sultanátu se v Třebíči zdrželi jen krátce. Přijeli ze Znojemska a nakoupili si zásoby v supermarketech na jižní straně města. Pak Třebíč objeli přes Terůvky do Boroviny, aby se vyhnuli centru, a pokračovali dále na Jihlavu. Při této cestě jeli kolem Ekotechnického centra Alternátor, pro nějž se tak stali asi nejexotičtějšími příchozími, kteří do něj zatím zavítali. Zaujala je nejen tamní unikátní projekční koule, na níž mimochodem zjistili, jaké je u nich doma zrovna počasí, ale vyptávali se i na historii výroby bot, a zejména pak na Baťu.

„Značku Baťa známe," potvrzuje Firdaus, kterého například zajímalo, zda Baťa přímo v Třebíči bydlel.

Další cesta mladých Malajsijců vede do Jihlavy a odtud do Prahy. Oba cyklisté nám na sebe nechali spojení, takže vás za několik dní zkusíme informovat, jak jejich evropská pouť pokračuje.

MILAN KRČMÁŘ