„Ve srovnání s minulými lety máme v evidenci nezaměstnaných absolventů jen drobný nárůst. Není to ale tím, že by pro absolventy přibylo pracovních míst, spíš se zvýšila kapacita vysokých škol. Proto většina absolventů odchází studovat. Ne všem se ale na vysoké škole daří, a tak po prvním semestru končí v evidenci pracovního úřadu,“ upřesnil situaci ředitel úřadu práce Martin Kouřil.


V současné době eviduje havlíčkobrodský úřad práce přesně 343 absolventů. Jako tradičně mají podle ředitele Martina Kouřila největší problémy s hledáním uplatnění na trhu práce absolventi manažerských oborů.

Naopak největší poptávka je po strojařích, absolventech učebních oborů instalatér, zámečník, soustružník. Celkově v neprospěch absolventů mluví podle zkušeností ředitele úřadu práce nedostatek potřebné praxe, kterou zaměstnavatelé někdy požadují. „Pokud se volné pracovní místo objeví, jedná se většinou o ošetřovatele hospodářských zvířat, ale to je většinou v místech, kde jsou velké potíže s dopravou,“ popsal Kouřil.