Právě dnes očekávají meteorologové nejmrazivější noc letošní zimy. Ze soboty na neděli může na horách rtuť teploměru klesnout pod 40 stupňů. Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák uvedl, že by mohlo být překonáno i absolutní české naměřené minimum minus 42,2 stupně z roku 1929. Jan Škoch, který v meteorologické stanici brodského Výzkumného ústavu bramborářského sleduje počasí bezmála pětapadesát let, nevěří, že bude v Havlíčkově Brodě teplotní rekord z roku 1956 překonán. „Tenkrát, 26. února, jsme ve dvou metrech nad zemí naměřili minus 36,9 stupně Celsia. U země to bylo dokonce minus 40,2 stupně,“ uvedl Škoch.

Kruté mrazy trápí Česko druhým týdnem, na Vysočině sice lidem zamrzají přípojky vody, nemohou ráno nastartovat auta, ale žádné velké újmy na zdraví zatím lékaři nehlásí. „Zvýšený počet výjezdů jsme v těchto mrazivých dnech nezaznamenali,“ potvrdila Vladislava Filová, ředitelka krajské záchranky. Zdravotníci na Vysočině podle ní vyjíždějí jako obvykle v průměru stokrát za den. „Nikoho s omrzlinami jsme neošetřovali, poskytovali jsme pomoc pouze několika podchlazeným osobám,“ dodala Filová.

Promastit tváře

Rovněž v kožní ambulanci Danuše Březinové se žádný pacient s omrzlinami zatím neobjevil. „Běžné ovšem je zhoršení atopických ekzémů a lupenky,“ uvedla pelhřimovská dermatoložka. Ta radí používat nyní v mrazech obzvlášť pro děti kvalitní mastné krémy. „Rozhodně však ne hydratační, po jejichž použití by mohla pokožka omrznout,“ říká.

Mírně zvýšený zájem o vhodné ochranné prostředky pozorují snad ve všech lékárnách. „Dětský krém stojí kolem 120 korun a u krému pro dospělého se vejdete do dvou stovek,“ uvedla lékárnice v třebíčské nemocnici.

Aby ochránila své dvě děti před prochladnutím, sází Martina Eliášová na termoprádlo. „Když dítě obléknete do několika vrstev a přijdete s ním do obchodu, spotí se a nastydne. Termotriko však nestudí a velmi rychle uschne,“ má vyzkoušené majitelka jihlavského obchodu Floriánek, kam pro speciální oblečení míří právě v těchto dnech stále více zákazníků.

Vodaři jsou celý den v terénu

Zatímco nás hřeje termoprádlo a chrání mastné krémy, přípojky vody zamrzají a potrubí praská. Nejčastěji ve sklepech nebo i v zemi, pokud neleží dost hluboko. „Teď to promrzá i tam, kde by to člověk běžně nečekal,“ uvedl Jaroslav Hedbávný, ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti.

V Jihlavě opravovali vodaři v uplynulých dnech tři havárie. Voda z prasklého potrubí zatápěla dům v Palackého ulici, další problémy byly v Heleníně. Při bagrování se ukázalo, že už půda promrzla do 60 centimetrů.

Nejčastěji však technici vyjíždějí kvůli zamrzlým vodoměrům. „Deset montérů je v práci od rána do večera, denně řešíme až patnáct zamrzlých vodoměrů,“ informoval František Vašíček, vedoucí provozu Vodárny a kanalizace (VaK) v Havlíčkově Brodě.

Motor si neškrtne

Marně otáčejí po ránu klíčkem v zapalování mnozí řidiči. „Jen během pondělka jsem jel jedenáctkrát v Jihlavě vyměnit autobaterii přímo na místo, odkud zákazník volal. Další si přišli koupit novou baterii k nám do prodejny,“ sdělil Jan Chaloupka z Akuservisu Cakl v krajském městě.

Starou baterii nemá podle něj při současných teplotách vůbec cenu oživovat. „Olej v motoru vlivem mrazu hrudkovatí a svou konzistencí připomíná med. Baterie musí mít dostatek síly, aby překonala takovou hustotu, jinak zkrátka motor nenaskočí,“ přiblížil technik.