Krajské hejtmanství připravuje další prověrky krajské správy a údržby silnic. První kontrola, z níž vyplynulo možné předražování zakázek v minulých čtyřech letech, teď bude končit. „Vedení kraje se už dohodlo na další kontrole, která bude prověřovat hospodaření silničářů v letech 2006 a 2007,“ vysvětlil po včerejším jednání krajských radních hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD).

Druhá krajská kontrola se zaměří na období, kdy vznikala krajská organizace silničářů. „Protože stále nemáme zcela jasno, zda některé postupy a návyky nebyly přeneseny z fungování samostatných okresních správ,“ vysvětlil hejtman.

Trestní oznámení kvůli způsobu zadávání veřejných zakázek u silničářů podalo vedení kraje 10. ledna. Kriminalisté případ vyšetřují, další informace zatím policie neposkytuje. Běhounek před týdnem řekl, že podle krajské kontroly silničáři zřejmě platili firmám několikanásobně předražené zakázky na měření hlukové zátěže.

Přidá se opozice?

Na další prověrce fungování krajské správy a údržby, v níž pracuje přes sedm set lidí, se podle včerejšího usnesení krajských radních pokusí sociálnědemokratické vedení kraje dohodnout se všemi politickými stranami v zastupitelstvu Vysočiny. Podle hejtmana by mohlo jít například o kontrolu prováděnou nezávislou auditorskou firmou.

Jednání s opozicí zdůvodnil Běhounek tím, že taková prověrka bude něco stát. „Aby se to nestalo předmětem nevhodných politických soubojů,“ dodal. Podle jeho předpokladu by politická jednání mohla začít do dvou týdnů.

Lidovecký zastupitel Václav Kodet se jednání se současným vedením kraje nebrání, ale o včerejší dohodě radních zatím nemá informace. Podle toho, co se dovídá, by audit u silničářů mohl být v této situaci namístě. „Ale neznám obsah toho materiálu, nevím přesně, co tím bylo myšleno,“ upozornil Kodet.

Krajská správa a údržba se stará o téměř čtyři tisíce šest set kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Letos dostane na údržbu a opravy vozovek z krajského rozpočtu Vysočiny kolem 717 milionů korun.