„Všechno je připraveno, čekáme na opravdovou zimu,“ hlásí provozovatelé sjezdovek na Vysočině. Zatímco před rokem již ležel mnohde sníh a na začátku prosince se rozjížděly vleky, letos bude asi nástup lyžařské sezony pomalejší.

Po zkušenostech s minulou zimou, která přála jen areálům se stroji na výrobu umělého sněhu, přibyla na Vysočině řada nových sněhových děl a mnohé sjezdovky doznaly citelných změn. Někde přibudou půjčovny lyží a parkovací plochy, jinde se zlepší servis. „Ceny jízdného by se do konce roku zvyšovat neměly, pak by se někde mohlo projevit zvýšení DPH,“ říkají správci lyžařských areálů.

V Brtnici spustí děla

Poprvé v historii letos spustí sněhová děla v Brtnici na Jihlavsku. Dosud zde lyžaři museli čekat, až na třísetšedesátimetrovou sjezdovku nasněží. Zatímco předloni se sezona vydařila, minulá zima Brtnickým nepřála. Sníh roztál a pak už se vlek ani přes mrazivé počasí nerozjel. Na kopci totiž byla jen tráva.

„Bez umělého sněhu jsme taky třeba vlek vůbec nespustili nebo jsme jezdili dva dny. Takhle jsme si schopni za čtyři dny sjezdovku zasněžit,“ zdůvodnil investice brtnický starosta Stanislav Jirků.

Za dvě sněžná děla, čerpadla a potrubí na vodu město zaplatilo kolem dvou milionů korun. Další půlmilion muselo město vyčlenit na rolbu.

Na sjezdovce Šacberk v Jihlavě se zlepšily podmínky pro parkování aut a přibyla lepší rolba. Ceny jízdného se podle správce Pavla Havlíčka neměnily od roku 2005. „Budeme se je snažit udržet,“ řekl.

Ve Vysoké u Havlíčkova Brodu se letos hlavně opravovala technika. „Na podzim jsme vleky zrevidovali a proškolena je i obsluha,“ přiblížil přípravy Zdeněk Novotný.

Sjezdový svah na Křemešníku na Pelhřimovsku byl v horní části asi o třetinu rozšířen. „Pro lyžaře a snowboardisty to bude větší komfort, budou se moci víc rozjet,“ vysvětlila správkyně Magda Vaňková.

Lyžaři se také mohou těšit na větší propojení služeb s tamním hotelem, který si na podzim manželé Vaňkovi pronajali od pelhřimovské radnice. Na sjezdovce v Lukách nad Jihlavou, o kterou se také starají, se zlepšil přívod vody pro výrobu umělého sněhu. „Jízdné v obou skiareálech do konce roku nepodraží,“ slibuje Vaňková.

Lyže přímo u kopce

Nejvíc možností pro lyžování má v kraji Žďársko, kde se nachází zhruba polovina sjezdovek. Na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí čekají lyžaře kvalitnější služby. „Bude lépe vybavený servis. Koupili jsme tam mašinu za půl milionu na úpravu skluznic a broušení hran,“ řekl Jiří Pálka z tamního Ski Klubu. U svahu začne fungovat nová půjčovna lyží a snowboardů.

Na Harusově kopci u Nového Města na Moravě se díky úpravám terénu zlepšily podmínky pro parkování, vylepšen byl i prostor pro lyžařskou školu a pro půjčovnu lyží. „Novinkou je časové jízdné, které jsme zkoušeli už loni,“ doplnil správce Karel Klapač. Na sjezdovce, která má jediná v kraji sedačkovou lanovku, si lyžaři budou moci vybrat mezi časovým a bodovým jízdným.

V Dalečíně se kromě zkvalitnění zasněžovacího systému chystá i nový přístřešek pro občerstvení lyžařů. V Novém Jimramově byla rozšířena trať; tato část svahu se záměrně nebude upravovat. Vyznavači adrenalinových sportů si tak budou moci vyzkoušet jízdu v boulích. Ani v těchto areálech se neplánuje zdražování.

REPORTÉŘI DENÍKU + ČTK