Ošetřovatelé proto některá z těchto zvířat musí dokonce sprchovat. Pravidelnou sprchu si v době, kdy se rtuť teploměru šplhá k třiceti stupňům ve stínu, dopřávají například tapíři. „Příležitostně mohou ale ošetřovatelé vysprchovat i jiné obyvatele zoo,“ řekla ředitelka jihlavské zahrady Eliška Kubíková.

Horka jsou pro zvířata v zoo velice nepříjemná. Před prudkým sluníčkem a vedrem se proto snaží chránit stejně jako lidé. Ve výbězích hledají stín a pravidelně doplňují tekutiny.

Dostatečné množství vody je pro ně životně důležité. Dopouštět a ochlazovat se musí i voda v bazéncích. „Asi největší problém s horkem mají nyní levharti,“ řekla Eliška Kubíková.

Horko je ale velmi nepříjemné i pro tuleně obecného, pro kterého je přirozeným prostředím severské moře. Voda v bazénu je totiž výrazně teplejší, než na jakou jsou zvířata zvyklá.

Nejlépe naopak teploty, které nyní panují, snáší vodní ptactvo. Dobře se s vysokými teplotami vyrovnávají i plazi nebo surikaty. „Chovají se přirozeně a hojně teď využívají venkovní výběh,“ doplnila ředitelka.

Jihlavská zoo ale není jediná, která nyní bojuje s horkem. V Děčíně začali kvůli vysokým teplotám dokonce některá zvířata krmit speciální zmrzlinou, kterou tvoří zmrzlé ovoce. Nejhůře teplo v tamní zahradě snáší vysokohorští kamzíci.