„Poptávka se okamžitě zvýšila. Zásoby jsou pryč, sklady jsou prázdné. Není ani vakcína proti hepatitidě B,“ uvedla vedoucí lékárny třebíčské polikliniky ve Vltavínské ulici Helena Hoblová.


Stejnou situaci hlásí většina lékáren v okrese.


„Vakcína není, je to celostátní výpadek. Další se na pultech mohou objevit kolem 10. října,“ sdělila Marie Janovská z lékárny v Náměšti nad Oslavou.


Dvě desítky dávek má zdravotní ústav


Kdo se chce hepatitidě typu A bránit očkováním, není ale úplně bez šancí. Posledních dvacet dávek očkovací látky má třebíčské pracoviště krajského Zdravotního ústavu, sídlící v ulici U Obůrky.


„V minulých dnech jsme očkovali zejména studenty, dojíždějící do Prahy. Žloutenka je především problém Prahy, promořené cizinci,“ konstatoval lékař Josef Bezecný.


Zásilky dalších vakcín mohou zdravotníci získat už v příštích dvou týdnech. Na cestě do České republiky je pomoc z Polska, Francie, Belgie a dalších evropských zemí. „Dorazí desítky tisíc vakcín, u nás jich bude nejvíc ze všech zemí Evropské unie,“ řekl včera hlavní hygienik ČR Michael Vít.


V odůvodněných případech zatím vydá lékařům zásoby pražské hygienické služby. „Tam, kde se objeví nemocný pacient, ohlásí se ohnisko nákazy, očkovací látka bude k dispozici,“ uvedl Vít.


Riziko nákazy hepatitidou typu A může kromě očkování výrazně snížit i důsledné dodržování hygienických návyků.


„Ne nadarmo se žloutence tohoto typu říká nemoc špinavých rukou,“ připomněla nedávno Hana Pavlasová z třebíčské hygienické stanice. Zapomínat se nesmí na mytí rukou po cestách hromadnými dopravními prostředky, po návštěvách zařízení s výskytem většího počtu lidí a zejména po použití toalet.


Na Třebíčsku už tři nemocní


Obavy z infekční nemoci jsou zřejmě na místě. Jediný případ na Třebíčsku, který hygienici hlásili počátkem září, se rozrostl o další dva.


„V třebíčském okrese jsou potvrzeny tři případy. V celém kraji Vysočina je patnáct onemocnění. Devět v okrese Pelhřimov, jeden v Havlíčkově Brodě a dva v Jihlavě. Na Žďársku dosud nic,“ upřesnila v tomto týdnu vedoucí krajské epidemiologické stanice v Jihlavě Alena Dvořáková.


Celorepublikové číslo mluví o 440 nemocných hepatitidou typu A od počátku letošního roku.

REPORTÉŘI DENÍKU