První zákazníky přivítá ve středu 1. října. Motorizované čeká komfortní cesta přes kruhový objezd, který se zkolauduje tento týden, a rozlehlé parkoviště pro více než tisícovku automobilů. A pěší? Ty zřejmě čeká hazard s vlastním zdravím na krajnici vytížené výpadovky z Třebíče. Nikde v okolí Stop shopu není ani náznak chodníku.


Cesta pro pěší až po zkušebním provozu


Lidé se s obavami začínají ptát, jak se za nákupy dostanou. „To by mě zajímalo, jak rychle ten chodník vznikne. Že bychom od října chodili do Hyperalberta po poli?“, vyjádřil se na webu Třebíčského deníku čtenář Jakub. Trefil se.


„Chodník zatím nebude,“ potvrdil koordinátor projektu stavby Pavel Nejedlý. „V říjnu se zahájí zkušební provoz obchodů, chodník bude připraven až ke kolaudaci,“ objasnil. Její termín není stanoven, výhledově by mohla proběhnout za půl roku i později.


Zmíněná nákupní zóna roste na území Stříteže, nikoliv Třebíče, jak by se někdo mohl domnívat. „Vybudování chodníku proto investor řešil se Stříteží v rámci celého projektu. Podle příslibu by měl vést od Spojovací ulice, kde bude chodcům k dispozici světelná signalizace,“ uvedl třebíčský místostarosta Stanislav Mastný.


Až do Stříteže


Dlážděná cesta pak nepovede jen do areálu Stop shopu. Investor ji nechá protáhnout až k samotné Stříteži. Její obyvatelé se tak po letech dočkají cesty pro pěší do okresního města.


„Obec vykoupila ze svého rozpočtu pozemky, chodník zaplatí rakouský investor nákupního centra. Je to od něj všimné za to, že staví na našem území,“ konstatoval Emil Vaníček, bývalý střítežský starosta a dnešní zastupitel.


Čilý stavební ruch na staveništi má pokračovat nejen plánovanou realizací chodníku.


V říjnu se otevírá pouze první část obchodní zóny, do konce roku bude hotová část druhá.


Třetí a čtvrtá etapa výstavby proběhne příští rok na jaře. Kromě Hyperalberta, známých textilních a obuvnických značek, prodejen nábytku, elektrospotřebičů a dalšího sortimentu má být v konečné fázi k dispozici i čerpací stanice a občerstvení McDonalds.