Bitevník Su-25 sestřelili vojáci 72. brigády nad Svitlodarskem ve východoukrajinském Donbasu v sobotu 18. června, pilot se katapultoval a upadl do zajetí, poznamenal list Ukrajinska pravda.

„Fedorčuk při výslechu uvedl, že jeho cílem byl opěrný bod roty ukrajinských sil. Dříve bombardoval ukrajinská města. Fedorčuk velice doufá, že jej vymění (za ukrajinské vojáky v ruském zajetí). Uvědomuje si, že jako žoldnéři se mu může stát, že jej nezařadí do výměny zajatců, ale může být potrestán za své zločiny,“ uvedl Butusov.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Generální tajemník NATO Stoltenberg: Válka na Ukrajině může trvat roky

Ruské letectvo má podle něj velké problémy s navigací, o čemž svědčí, že Fedorčuk si sebou do kabiny vzal vlastní navigační přístroj značky Garmin a chytrý mobil s navigačním programem, aby měl k dispozici přesnější údaje o své poloze, než mu skýtaly palubní přístroje.

Podle ukrajinského žurnalisty to svědčí o tom, že ruský pilot nevěří ruskému navigačnímu družicovému systému Glonass a více důvěřuje americkému systému GPS, o který se opírá navigace Garmin.

„Bylo by zajímavé zjistit, kolik garminů používají ruské ozbrojené síly a zda Američané mohou sledovat jejich pohyb? Byla by to cenná data,“ poznamenal.

Bitevníky Su-25, určené k přímé podpoře pozemních sil, používalo svého času i československé, české a slovenské letectvo.