Co se děje v Rakousku.Co se děje v Rakousku.Zdroj: DeníkKaždý týden píší rakouské noviny o nějaké vraždě. V noci na 22. březen v Salcburku 26letý Srb ubodal 22letou Rumunku, se kterou má dvě děti. 17. března dostal doživotí 35letý rakouský Turek za ubodání vedoucího okresního úřadu v Dornbirnu kvůli sporům o minimální podporu. Ve Vídni vrazil 25letý muž v metru do hrudi 29letého nůž po banálním sporu. Odnesl si dvanáct let.

Do konce života má sedět 35letý právník, který ve Štýrsku šesti ranami zastřelil bývalou přítelkyni. Stejný trest dostala 31letá Nepálčanka, která přišla do Rakouska studovat. Zardousila své dvě dcery a osmiměsíčního syna s vidinou, že jí je jejich rakouský otec ukradne.

Testování obyvatel na Slovensku během epidemie koronaviru
U sousedů na Slovensku: Bez testu nemůžete ani do parku

Ve čtvrtek odsoudili ve Vídni na doživotí 22letého českého truhláře za pokus o vraždu tří prostitutek. Od jedné transsexuálky se například nechal masírovat, pak požádal o výměnu rolí, pořezal ji a pokusil se proříznout jí hrdlo…

Další potenciální oběť uvedla, že muž vytáhl ze slipů figurku panenky Barbie a hrál si s ní; k útoku nedošlo, protože pod oknem byli lidé… Soudní znalec uzavřel, že jeho motivem bylo způsobit obětem maximální bolest.

Covidová čísla

Ale kam se tihle všichni zločinci i v Rakousku hrabou na tichého masového zabijáka covid! Ten jen prvního března napadl u sousedů 1409 lidí, den nato 1920, pak 2553, 2324 a tak dál, 24. března 3289, celkový počet nakažených byl den nato už 526 393 a zemřelých 9178 – tedy 103,1 na 100 tisíc obyvatel. Co by téměř stejně početné Česko ale za taková čísla dalo, česká situace je několikanásobně horší.

Protesty proti zákazu potratů v Polsku
U sousedů v Polsku: Katolická země míří od zákazu potratů k zákazu rozvodů

Sousedé hledají také pozitiva. Jedním je, že covidová úmrtnost klesá. V prvním lockdownu 16. března až 11. dubna 2020 skončilo nakažení koronavirem smrtí 4,4 procenta pacientů. Od září do poloviny února to bylo 1,9 procenta a od té doby zemřelo jen 0,9 procenta infikovaných…

Fakenews vedle fakenews

V Rakousku se v souvislosti s covidem vyrojila řada teorií spiknutí, živených fakenews a internetem. Mnoho Rakušanů věří, že už dlouho předem zakladatel Microsoftu Bill Gates předpověděl pandemii se 65 miliony mrtvých a svůj plán na chopení se světovlády chce prosadit očkováním. Podle jiných záření z mobilů potlačuje imunitní systém, způsobuje rozpad buněk a podporuje covidovou infekci.

Na sociálních sítích vyvolal zatím 3500 ohlasů příspěvek o dětech ve Vídni, které údajně zemřely v důsledku nošení roušek – „jedna lékařka“ to údajně potvrdila u deseti svých malých pacientů. Při PCR-testech prý zase dochází k poškození mozku, u jedné vyšetřované dokonce měla mozková tekutina vytéct.

V Jiříkově kvete obchod i v době covidové, hranici totiž tvoří zábradlí.
U sousedů v Německu: Zavřené hranice? Cigarety se pašují předáním přes zábradlí

Kočky a psi jsou údajně přenašeči nákazy… „Fake news nabraly s pandémií sílu. Spojují lidi tím, že jim nabízejí obraz nepřítele,” řekl Andre Wolf z organizace Mimikama, která objasňuje zneužívání internetu. S opravdovými vrahy si rakouská společnost ví rady. Na virus covid a spiklenecké teorie cestu pořád hledá.

Nová rubrika U sousedů
U sousedů. Přečtěte si, co se děje v Německu, Rakousku, Slovensku a Polsku.U sousedů. Zdroj: DeníkV dnešní době víme často mnohem více o tom, co se děje na druhém konci světa, než co se děje těsně u našich hranic, v sousedních zemích České republiky. Proto jsme se rozhodli vám odlehčenou formou přinášet na tomto místě každou neděli zprávy o tom, co se děje „u sousedů“, tedy v Česku, Polsku, Německu a Rakousku. Informovat vás budou lidé, kteří buď v daných zemích žijí, jako Tomáš Skřivánek na Slovensku, Martin Kratochvíl v Polsku, nebo působí u hranic, jako Alexandr Vanžura v Děčíně, nebo doyen naší rubriky Vladimír Majer z jižních Čech. Občas přispěji středoevropským pohledem do rubriky i já, evropský editor Luboš Palata, a je možné, že časem přibereme ještě další kolegyně, či kolegy. Přejeme hezké nedělní počtení.