Pandemie převrátila po staletí zažité tradice velikonočního týdne v Římě i po celé Itálii. Svatý týden, začínající nyní Květnou nedělí, se tentokrát musí obejít bez účasti věřících. Jejich průvody s olivovými ratolestmi patří na Apeninském poloostrově k začátku Velikonoc.

„Posvěcené větvičky oliv se tentokrát k věřícím nedostanou. Rituály se musejí obejít bez veřejnosti,“ uvedli italští biskupové. Mnohé farnosti už své ovečky nasměrovaly na kanál YouTube či facebookové stránky. Někde budou součástí Velikonoc také modlitby za zemřelé na nákazu koronavirem.

Slovenský premiér Igor Matovič
Po vzoru Wu-chanu. Matovič chce na tři týdny „vypnout“ Slovensko

Omezení přímo zasáhnou i Svatý stolec. Na Zelený čtvrtek, kdy si křesťané připomínají poslední večeři Ježíše s apoštoly, sice bude bohoslužba, papež však vynechá tradiční symbolické mytí nohou učedníkům. Křížovou cestu na Velký pátek, kdy večerní průvod papeže v římském Koloseu každoročně sledují v okolních uličkách a na návrších tisícovky věřících, tentokrát lidé uvidí jen v přímém televizním přenosu z náměstí Svatého Petra.

O Bílé sobotě se sice bude slavit tradiční vigilie, ovšem bez zažehnutí svatého ohně. Nedělní velikonoční poselství a požehnání Městu a světu pronese papež František k prázdnému Svatopetrskému náměstí.

Bez věřících

Podobná opatření jako v Itálii začala platit i v Polsku a na Slovensku. V Polsku byl až v posledních dnech, kdy došlo k úmrtní několika kněží, počet věřících na bohoslužbách snížen z 50 na pět. Podobně tomu je na Slovensku, kde velké pozdvižení vyvolala minulý víkend mše v Hlohovci s účastí 40 věřících, za niž hrozí knězi pokuta 20 tisíc eur.

Lidé ve Stockholmu
Český velvyslanec ve Švédsku: Švédové nepanikaří, jsou zvyklí nemoc doma vyležet

Slovenští biskupové vyzvali, aby se nic takového neopakovalo.  „Velikonoce budou letos bez přímé účasti věřících,“ uvedli biskupové. Zpovědi ale na Slovensku nadále probíhají.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník